Ny e-tjänst för att själv boka tid och beställa prov för covid-19

Av på 25 juni, 2020

Från och med onsdag vecka 26 kommer vård- och omsorgspersonal och personal från samhällsviktiga verksamheter* kunna beställa provtagning och boka tid via en e-tjänst i 1177. Provtagningen sker på någon av länets covid-mottagningar.

Fortfarande gäller att du ska ha symtom talande för covid-19 för att provtagning för SARS-CoV-2 ska vara aktuell. Symtomen bör ha funnits minst 24 timmar innan du provtar dig, för att undvika falskt negativa provresultat, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Logga in på 1177.se
När du loggat in på 1177.se med hjälp av din e-legitimation kommer du från startsidan kunna se e-tjänsten: Covid-19 Örebro län under Regionen rekommenderar. Klicka på den och du kommer att i ett första steg få beställa ditt prov och sedan boka tid för provtagningen. I samma e-tjänst kommer du även kunna ta del av ditt provsvar.

Så här går provtagningen till
Prov tas från näsa samt genom att lämna gurgelprov. Det är en ny metod för att ge ett säkrare resultat. Antingen tar du testet själv eller med hjälp av personalen på provtagningen. Därefter analyseras provet som visar om du har covid-19.

Provtagning för invånare med symtom
Under vecka 27 kommer även invånare med symtom, som misstänks ha en pågående infektion att kunna testa sig för covid-19. De kommer också beställa och boka tid för egenprovtagning genom att logga in på 1177.se.

Antikroppstest
Arbete pågår även med att erbjuda allmänheten ett antikroppstest via samma förfarande.

Hälsa | Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län
* Det är Länsstyrelsen som för dialog med de verksamheter som identifierats som samhällsviktiga för covid-19.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in