Ny kokbok: Internationella smaker med svenska råvaror i säsong

By on 25 oktober, 2021

Med lång erfarenhet från att driva cateringföretag i Malmö har Maria Dahlquist länge fokuserat på medelhavets smaker i tapas och andra smårätter. Utvecklingen med fokus på lokala råvaror har inspirerat till nya rätter, och i boken “Svenska smårätter – från fredagsmys till mingelfest” samsas lokala tolkningar av medelhavsmat med klassiska svenska smaker.

“Genom att använda lokalt odlade råvaror och anpassa det vi äter efter säsongen kan vi fortfarande inspireras av medelhavets smaker, men på ett lite mer hållbart sätt. Råvaror som är anpassade för att växa i vårt klimat, få mogna och skördas i sin rätta säsong är helt enkelt av bättre kvalitet, smakar mer och innehåller mer näring” säger Maria Dahlquist.

Boken innehåller såväl vegetariska rätter som rätter med hållbara val för kött och fisk. Med nya och oväntade smakkombinationer blir recepten en inspiration till att testa sig fram för att hitta nya små-, mellan- och mingelrätter som passar lika bra en vardag som till fest eller fredagsmys.

“En nyhet är att alla som köper den tryckta boken även får tillgång till en digital version utan extra kostnad. Självklart kan boken även köpas som endast e-bok” säger Maria Richardsson, bokens fotograf och formgivare. “Omställningen till ett mer hållbart förhållningssätt behöver ske på flera plan, och att erbjuda boken digitalt är ytterligare en aspekt på hållbarhet.”

De 58 recepten i boken är indelade efter säsong, för att underlätta att hitta smaker för den aktuella årstiden.

Exempel på recept

  • Rödbetsråraka med ädelostcrème och palsternackskrisp
  • Saffransgravad torsk med honungssås och strössel på rostad skinka
  • Blomkålsbollar med tryffelmajjo

Om författarna

Maria Dahlquist

Med 20 års erfarenhet från att jobba med mat i företaget Gazpacho Company är Maria helt rätt person att skapa nya tolkningar av tapas och andra smårätter.

Maria Richardsson

Lokal produktion och hållbarhet ligger Maria varmt om hjärtat, och med sitt öga för form har hon skapat den visuella inramningen av boken med både foto, layout och keramiken som maten serveras på.

Nöje
Örebronyheter

Källa: Svenska smårätter

You must be logged in to post a comment Login