Ny översikt visar var vaccinutvecklingen befinner sig

By on 17 oktober, 2020

Hur många vaccinkandidater forskas det på? Hur många av dessa befinner sig i klinisk fas, det vill sägas testas på människa? Och hur många människor ingår i dessa studier? Lif analyserar och uppdaterar löpande forskningsläget för vaccin mot covid-19.

– Vi vill ge en samlad bild av var vaccinutvecklingen befinner sig, säger Jonas Vikman, samhällspolitisk chef på Lif. Det skrivs mycket om vacciner mot covid-19 just nu. Vi befinner oss i ett läge där vi ännu inte har några godkända vacciner inom EU, men däremot en intensiv forskningsaktivitet.

Idag finns över 190 vaccinkandidater under utveckling. Ett stort antal tekniker och plattformar prövas nu i de olika projekten. De kan delas in i fyra huvudsakliga grupper av vacciner: virusbaserade, proteinbaserade, virala vektorer och nukleinsyrebaserade.

– Det som är exceptionellt under coronapandemin är hur snabbt läkemedelsföretag, akademin och ansvariga myndigheter ställt om för att frigöra resurser för att få fram ett vaccin mot coivd-19 och att så många processer pågår samtidigt, till och med de kliniska prövningarna görs just nu parallellt.

Kliniska vaccinprövningar kräver ett mycket stort antal försökspersoner som deltar i studierna, fler än vad som krävs för studier på de flesta läkemedel. De stora studierna görs bland annat för att dokumentera risken för ovanliga och mycket ovanliga biverkningar. Lif visar i sin statistik också upp antalet deltagare i de kliniska studierna för de sju vaccinkandidater som EU har inlett förhandlingar med.

– Vacciner ges till friska personer. Toleransen mot eventuella biverkningar är därför lägre än för läkemedel som exempelvis ges till svårt sjuka, avslutar Jonas Vikman.

Här finns Lifs översikt med statistik om vaccinutvecklingen»

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: LIF

You must be logged in to post a comment Login