Ny prisrusch för begagnade bilar efter skärpt bonus malus

By on 9 februari, 2020
I januari steg priserna på begagnade bilar med i genomsnitt 11 procent visar försäljningsdata från Kvdbil.

Bonus malus-systemets intåg fick priserna på begagnade bilar att rusa. Nu visar färska siffror från bilförmedlaren Kvdbil på ännu ett jättelyft för den svenska andrahandsmarknaden.

– Sedan bonus malus skärptes från 1 januari har priserna på begagnade bilar stigit med 11 procent. – Bilar utan straffskatt blir bara mer och mer eftertraktade, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Försäljningsdata från Kvdbil, baserat på försäljning av över 1 100 bilar, visar på en prisuppgång med 10,9 procent under januari. För bensinbilar och dieselbilar var uppgången 14,7 respektive 9,1 procent.

Tidigare har priserna på begagnade bilar inte bara drivits på av bonus malus, utan också av höga exportsiffror. Men under fjärde kvartalet 2019 sjönk exporten kraftigt, minus 28 procent jämfört med samma period 2018, enligt utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom.

Slutsatsen är därför att prisökningen i januari är ett direkt resultat av WLTP, den nya tuffare mätmetoden av utsläpp som infördes vid årsskiftet. Detta bekräftas också av att nybilsförsäljningen störtdök i januari. Siffror från Bil Sweden visar att antalet nyregistreringar av personbilar minskade med 18 procent och att lätta lastbilar minskade med hela 57,5 procent jämfört med samma period i fjol.

Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil, kommenterar prislyftet i januari.

– Bonus malus innebar ett jättelyft för bilar på den svenska andrahandsmarknaden. Efter WLTP:s införande har intresset och efterfrågan ökat ännu mer. Kunderna står bokstavligen på kö i jakten på en begagnad bil med lägre skatt. För den som går i säljtankar är det nu bra läge att sälja sin bil eftersom man kan få väldigt bra betalt, säger Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Madeleine Fritz tror att det hade varit bättre att vänta med WLTP till den översyn av hela bonus malus-systemet som regeringen aviserat till höstbudgeten.

– Nu kommer man att ha ändrat de ekonomiska förutsättningarna för att köpa en ny bil tre gånger inom knappt två år. Det är inte ett effektivt sätt att förändra branschen och konsumenters val av bil på, säger hon.

Den totala prisökningen för begagnade bilar sedan bonus malus införande den 1 juli 2018 är nu 27,5 procent, enligt Kvdbils egna data.

  Jan 20 jmf Dec 19 Juli 18 (bonus malus införande)
– Jan 20
Bensinbilar +14,7 % (233) +26,1 %
Dieselbilar +9,1 % (728) +19,4 %
Totalt, inkl. alla drivmedel +10,9 % (1 152) +27,5 %

Antalet försäljningar på Kvdbil.se i januari inom parentes. För bilar med alternativa drivmedel var försäljningen i januari för låg för att tillförlitlig prisutveckling ska kunna redovisas.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Kvdbil
 

You must be logged in to post a comment Login