Ny seriebok skildrar näthat och sexism

By on 22 augusti, 2017
Den 22 augusti lanserar Statens medieråd och Kartago ett nytt sätt att berätta om flickors och kvinnors utsatthet på nätet i form av en seriebok. Några av Sveriges mest kända serietecknare och författare delar med sig av sina berättelser om näthat – och sina strategier för att hantera det.

Serieboken med titeln Ordet är fritt – men behöver du säga allt du tänker? är ett samarbete mellan Statens medieråd och bokförlaget Kartago. Omslaget pryds av handbollsspelaren och debattören Linnéa Claeson, som också skildrar varför hon tagit upp kampen mot näthatarna.

– Linnéas historia är tyvärr inte unik. Samtalstonen på nätet, särskilt mot kvinnor och flickor, har eskalerat och några av de bästa metoderna för att förändra attityder är att säga något med skärpa och en humoristisk ton. Jag tror att många kan känna igen sig i de berättelser som tas upp. Boken är lätt att ta till sig och pendlar mellan allvar och humor, säger Ewa Thorslund, direktör vid Statens medieråd.

Serieboken kan laddas ner gratis på Statens medieråds hemsida och är tänkt att användas i skolan inom ramen för regeringsuppdraget No hate, som bland annat verkar för att förebygga sexism och hatyttringar. 

De serietecknare och författare som medverkar i boken är: Nina Hemmingsson, Johan Unenge, Frida Malmgren, Johan Wanloo, Freja Erixån, Stephanie Abdallah, Elin Lucassi, Lina Neidestam, Alexandra Pascalidou, Ola Larsmo, Ester Eriksson och Martin Kellerman.

You must be logged in to post a comment Login