Ny Sifoundersökning: Allt fler skänker pengar till jul

Av på 21 november, 2013

Sju av tio svenskar, 71 procent, tänker skänka pengar till välgörenhet inför julen. Det är fler än för två år sedan, då 66 procent planerade att göra det. Framför allt är det åldersgruppen 30–49 åringar som blivit mer benägna att skänka pengar inför jul.

Det visar en ny Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.Julen är givandets tid. I stället för att stressa runt i affärer efter prylar att ge bort, så har allt fler de senaste åren låtit gåvor till välgörande ändamål bli julklappar. För forskningens del så är det avgörande att svenska folket bidrar med gåvor som driver den framåt. En stor del av hjärtforskningen i Sverige finansieras av gåvor från hushåll och företag.

– Julen är en tid då många visar extra omtanke för sina medmänniskor. Det behövs. Forskningen har gett fantastiska resultat, men fortfarande drabbas alltför många av hjärtsjukdomar, säger Staffan Josephson, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Hittills i år har svenska privatpersoner och företag gett närmare 222 miljoner kronor till hjärtforskningen. Forskningen som finansieras av Hjärt-Lungfonden berör många svenskar. Cirka 1,4 miljoner människor i Sverige är drabbade av hjärt-kärlsjukdom. Medicinsk forskning och utveckling inom hjärt-kärlsjukdom har räddat 154 000 liv de senaste 30 åren.

– Vi ser en positiv utveckling, men det finns fortfarande många utmaningar för hjärtforskningen. Mer forskning skulle innebära att fler kan leva längre, friskare liv, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in