Ny Sifoundersökning: Var tredje svensk vill starta företag

Av på 29 december, 2018

Var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga svenskar vill så många som varannan ha ett eget företag, visar en ny undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Visma.

Det har aldrig varit enklare att starta och driva företag, tack vare dagens digitala verktyg. Ledigheten över jul och nyår ger många tid att reflektera över hur de kan göra verklighet av sina företagardrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Undersökningen som Sifo gjort på uppdrag av Visma visar att var tredje svensk, 31 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga svenskar mellan 18 och 29 år vill så många som varannan, 47 procent, ha ett eget företag.

Undersökningen visar att flera miljoner svenskar drömmer om att bli egna företagare. Det finns alltså en enorm potential för innovation och nya jobb som vi måste ta tillvara. Sverige behöver uppmuntra fler att våga och vilja ta steget till att driva eget företag, säger Boo Gunnarson.

Viljan att bli företagare skiljer sig åt mellan könen. 38 procent av männen uppger att de drömmer om att starta eget företag, jämfört med 24 procent bland kvinnorna. Fortfarande drivs ungefär sju av tio företag i landet av män.

I Sverige finns omkring en miljon företag, de allra flesta med en eller ett fåtal anställda. Fyra av fem nya jobb skapas i dag i de små och medelstora företagen.

Samtidigt startas allt färre nya företag i landet. Under årets första tre kvartal fick Sverige omkring 46 000 nya företag, en minskning med över 6 procent jämfört med samma period i fjol. Även under 2017 minskade nyföretagandet, vilket var första gången sedan 2013 som kurvan vände nedåt.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in