Ny skräddarsydd vuxenutbildning öppnar för jobb inom industrin

Av på 13 februari, 2019
Fr. v. Linus Jonasson, Yrkesutbildningscenter, Roger Andersson, Emhart Glass Sweden AB, Mikael von Elern, Mekverken Tool AB, Anna Reinholdsson, Nobel Biocare AB, Kristian Måsén, Teknikcollege.

Det går väldigt bra för regionens industriföretag, men de saknar utbildad arbetskraft att anställa. Därför skapar nu Örebro kommun, Teknikcollege och lokala industriföretag tillsammans en helt ny vuxenutbildning till Verkstads- och maskinoperatör, skräddarsydd efter företagens behov.

Det går väldigt bra för svensk industri. Men höga pensionsavgångar och för få ungdomar som söker sig till branschen skapar ett uppdämt behov av utbildad arbetskraft.

För att fler ska få upp ögonen för jobb inom industrin satsar nu Örebro kommun i samarbete med Teknikcollege och 15 av regionens industriföretag på att skräddarsy en lokal industriutbildning till ”Verkstads- och maskinoperatör” för vuxna.

För att utforma kursplanen bjöd Teknikcollege in regionens industriföretag till dialog om vilka kompetenser de söker, och vad utbildningen behöver innehålla för att säkra deras framtida kompetensförsörjning.

Det här en riktigt bra möjlighet att utbilda sig mot en bransch som skriker efter folk. Vi har kokat ner utbildningen till 42 intensiva veckor. Eleverna får varva teori med praktik ute hos lokala industriföretag med möjlighet att knyta värdefulla jobbkontakter redan under utbildningen, säger Linus Jonasson på Yrkesutbildningscenter.

Utbildningen Verkstads- och maskinoperatör startar hösten 2019 på Tullängsgymnasiet. Den vänder sig till vuxna i alla åldrar, både till den som är arbetslös och den som har jobb, men vill byta.

Några av de företag som varit med och utformat utbildningen är Emhart Glass Sweden i Örebro, Nobel Biocare i Karlskoga och Mekverken Tool i Laxå.

De senaste åren har vi upplevt en otrolig skjuts, förra året anställde vi 60 personer men vi behöver fler! Framför allt CNC-operatörer. Det är precis den här utbildningen man behöver för att få jobb hos oss, säger Roger Andersson på Emhart Glas Sweden AB.

– Många har helt fel bild av hur det är att jobba inom industrin idag, man tror det är smutsigt och bullrigt. Skoleleverna som besöker oss blir ofta väldigt förvånade, de har fått höra från föräldrar och kanske mor- och farföräldrar att industrijobb det är inte roligt. När det är precis tvärt om! För den som vill satsa på en mer praktisk utbildning är det här verkligen en möjlighet, tillägger Mikael von Elern på Mekverken Tool AB.

– Vi bygger just nu upp en helt ny fabrik och kommer därmed, tillsammans med den befintliga, fördubbla verksamheten fram till år 2023. Så lyckas du med utbildningen, fungerar bra under praktiken och verkligen känner att det är det här jag vill göra – då har du lätt att få ett jobb sen, säger Anna Reinholdsson, Nobel Biocare AB.

Den nya vuxenutbildningen ”Verkstads- och maskinoperatör” går att söka redan nu och fram till och med torsdag 25 april.

Läs mer på www.orebro.se/yrkesvux

Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in