Ny statistik – Så här många tog sitt liv under 2016

By on 7 september, 2017
1478 personer tog sina liv under 2016 i Sverige.

1478 personer tog sitt liv i Sverige under 2016. Det visar Socialstyrelsens senaste statistik. 1478 självmord är 1478 för många, för självmorden går till stor del att förebygga.

Totalt har 1478 personer tagit sitt liv under 2016, enligt Socialstyrelsens senaste statistik. Av dessa var 1015 män och 463 kvinnor. En nedgång med 76 personer sedan i fjol. För oss som arbetar med att förebygga självmord kommer siffrorna inte som någon överraskning. För de tiotusentals släktingar, vänner, grannar och kollegor som får dödsbud efter ett självmord kommer däremot budskapet ofta som en chock. En chock som sätter igång en spiral av sjukskrivningar, depressioner, sorg och frågan som upprepas i det oändliga: varför?

Det som gör självmord än mer tragiskt är att alltför få politiker prioriterar frågan. Det finns undantag men fortfarande satsas alltför lite på nationell nivå såväl som på lokal nivå.

Ska självmorden minska måste varje kommun och län ha en plan för hur man arbetar lokalt. Ju fler som arbetar långsiktigt med frågan, satsar pengar, sätter delmål, tillsätter en samordnare och påbörjar arbetet, desto fler självmord kan vi förebygga, säger Alfred Skogberg, generalsekreterare för Suicide Zero.

Något annat som vore självklart är att man analyserar varför exempelvis cirka 40-50 barn och ungdomar under 20 år tar sitt liv varje år, i dag är det ingen självklarhet att händelseanalyser görs när barn tar sitt liv.

Att inte undersöka omständigheterna bakom varför någon tar sitt liv skickar budskapet att samhället inte vill lära sig av den tragedi som inträffat. Samtidigt vet vi att självmord i många fall kopieras. Att då inte undersöka vad vi kan lära oss av självmordet, så att det inte händer på nytt, är en uppenbar systembrist som vi måste rätta till, säger Alfred Skogberg.

Ska självmorden minska radikalt är det fyra steg vi måste satsa på.
Det första är att vi måste bli betydligt bättre på att förebygga psykisk ohälsa. Såväl i skolan som i arbetslivet och i relationer av alla slag. Det andra är att vi måste lära oss att känna igen varningstecken på hur psykisk ohälsa ser ut. Det tredje är att vi måste bli bättre på att stötta de som går igenom en tuff period och se till att de får adekvat stöd. Och det fjärde är att vi måste bli bättre på att utvärdera resultatet, säger Alfred Skogberg.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login