Ny teknik för att minska vårdrelaterade infektioner

Av på 20 januari, 2015

Gävlebaserade företaget Racura AB har tillsammans med en brittisk samarbetspartner under december månad lanserat den helautomatiserade desinficeringsroboten Tru-D på den svenska marknaden. Den nya tekniken använder sig av ultraviolett strålning som slår sönder DNA och RNA i biologiska organismer och förhindrar att virus och bakterier kan fortsätta att föröka sig. Enheten är helautomatiserad och strålning tar effektivt död på alla bakterier, virus och sporer.

Enheten är unik och kommer hjälpa den svenska sjukvården att minska riskerna med vårdrelaterade infektioner. En försöksstudie har inletts tillsammans med Sundsvalls sjukhus där enheten under en tid har att testats och ska nu utvärderas. Sundsvalls sjukhus är det första sjukhuset i Sverige att testa denna teknik. Tekniken används idag av flera stora sjukhus i bland annat Storbritannien och USA och den har påvisat en signifikant minskning av vårdrelaterade infektioner såsom VRE, MRSA, noro, calici (vinterkräksjuka) och influensavirus.

-Sjukhusen har idag återkommande problem med vårdrelaterade infektioner, vilket kostar landstingen och samhället ca 3,7 miljarder samt är den bidragande orsaken till 1500 dödsfall varje år. Vi tror starkt på att den här tekniken kan minska sjukvårdens problem. Vi tror även andra branscher, såsom livsmedelsbranschen kan dra en stor fördel av denna teknik, säger Matthias Bredberg VD på Racura.

Örebroguiden

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in