Ny undersökning: föräldrar slarvar mest med säkerheten i hemmet

Av på 23 februari, 2019
Arkivbild

Nästan 6 av 10 föräldrar med hemmavarande barn uppger att de någon gång har glömt låsa ytterdörren när de lämnat hemmet. Detta kan jämföras med 4 av 10 av de som inte har några barn. Det visar den nya nationella undersökningen ”Svenskarna och Trygghet 2018”, genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Verisure.

Det är viktigt att komma ihåg säkerhetsrutinerna i vardagen för att inte göra det lättare för inbrottstjuven, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure Sverige.

För visst slarvas det en hel del, särskilt när det gäller vanliga säkerhetsåtgärder i hemmet. Det visar den nationella trygghetsundersökningen ”Svenskarna och trygghet 2018”. Slarvigaste gruppen av befolkningen är föräldrar. Utöver att glömma låsa ytterdörren uppger 41 procent av föräldrarna att de har glömt nyckeln i ytterdörren jämfört med 26 procent bland de som inte har några hemmavarande barn.

Föräldrar är även den grupp som slarvar mest med brandsäkerheten. 28 procent uppger att de någon gång lämnat rummet eller hemmet utan att släcka ett levande ljus, jämfört med 20 procent av de som inte har barn som bor hemma.

Det är lätt att glömma säkerhetsrutinerna i vardagsstressen, men samtidigt är det enkla och viktiga åtgärder för att förebygga inbrott och brand. Se därför till att involvera hela familjen så att alla har koll på rutiner gällande ljus, dörrar, lås och larm. Ett tips är även något så enkelt som att sätta en lapp på insidan av ytterdörren som påminnelse precis innan man lämnar hemmet, säger Fredrik Ringborg.

Villaägare slarvar med fönster och dörrar
Villaägare glömmer ofta att stänga fönster och dörrar, trots inbrottsrisken. 41 procent uppger att de har lämnat ett fönster, en altan- eller balkongdörr öppen. 58 procent av villaägarna har också̊ någon gång glömt låsa ytterdörren.

Det finns idag smarta lösningar för hemmet som varnar om ett fönster eller en dörr står öppen, det kan förhindra inbrott men också vattenskador om vädret snabbt slår om, säger Fredrik Ringborg.

Den vanligaste säkerhetsmissen svenskarna gör är dock att ladda mobiltelefonen eller surfplattan under natten, något som medför en brandrisk eftersom vissa enheter avger värme medan de laddar.

Invånarna i Örebro län vanligaste slarv när det kommer till säkerheten:

  1. Laddar telefonen/surfplattan på natten (85%)
  2. Glömt att låsa ytterdörren när jag lämnat hemmet (43%)
  3. Råkat lämna fönster eller altandörr på glänt när jag gått hemifrån/åkt på semester (38%)
  4. Glömt nycklarna i dörrlåset (29%)
  5. Glömt släcka levande ljus när jag lämnat rummet/hemmet (21%)
  6. Glömt spisplattorna på när jag lämnat rummet/gått hemifrån (15%)

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in