Ny undersökning – Var kan samhällsbärarna köpa bostad

Av på 8 mars, 2021

Stigande bostadspriser i kombination med fler och tuffare kreditrestriktioner gör det allt svårare för vanliga löntagare i flera delar av landet att köpa en bostad. Mäklarsamfundet har undersökt möjligheterna för löntagare i samhällsbärande yrken att lånefinansiera ett bostadsköp i våra tre storstadsområden och tre pendlarkommuner. Resultatet är nedslående.

I en ny rapport har Mäklarsamfundet undersökt var olika konstellationer av löntagare i skola-, vård- och omsorgsyrken har möjlighet att lånefinansiera ett köp av en genomsnittlig bostad. Kreditprövningen har gjorts med hjälp av fintechbolaget Econans bolånekalkylator, som har anpassats för att simulera en genomsnittlig låneprövning hos någon av de större bankerna och bolåneinstituten. Econans är en ledande aktör inom boendeekonomiska simuleringstjänster med flertalet fastighetsmäklarföretag och banker som kunder.

Vi har undersökt om ett antal olika låntagarkonstellationer har möjlighet att lånefinansiera ett köp av en genomsnittlig bostad i Stockholm, Österåker, Göteborg, Kungsbacka, Malmö och Kävlinge.

– I flera delar av landet har Mäklarsamfundets medlemmar länge berättat om samma sak. Det blir allt mer ovanligt att se vanliga löntagare på visningarna. Vår undersökning visar att förutsättningarna för löntagare i samhällsbärande yrken att lånefinansiera ett köp av genomsnittlig bostad är mycket svåra i våra tre storstadsområden. Även för de hushåll som har dubbla inkomster, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Trots antagandet att hushållet i samtliga fall klarar en kontantinsats om 15 procent av köpeskillingen visar undersökningen bland annat att:

  • En gymnasielärare och en sjuksköterska med ett barn, som tillsammans tjänar 75 900 kronor i månaden, kan inte få bolån för att köpa en genomsnittlig villa i Kungsbacka.
  • En undersköterska som tjänar 28 900 kronor månaden och har ett barn nekas bolån för att kunna köpa en bostadsrätt med två rum och kök i Kävlinge.
  • Ett polispar med två barn och en gemensam månadsinkomst på 69 800 kronor nekas bolån för att kunna köpa en normalstor villa utanför Malmö.
  • En fritidspedagog som tjänar 32 200 kronor i månaden kan inte få bostadslån för att köpa en bostadsrätt på ett rum och kök i Stockholm – eller i Göteborg.

– Det är ett stort misslyckande för både bostadsmarknaden och bostadspolitiken att vanliga löntagare, med eller utan familj, i samhällsviktiga yrken idag inte har möjlighet att köpa en genomsnittlig bostad anpassad efter sin livssituation. Den största boven i dramat är kreditrestriktionerna, både de statligt införda och de som är självpåtagna av banken. Det skulle göra stor skillnad om amorteringsreglerna ersätts med krav på individuella amorteringsplaner som upprättas av bolånegivaren, fortsätter Björn Wellhagen.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Mäklarsamfundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in