Ny utställning om sverigefinska arbetare på Frövifors Pappersbruksmuseum

Av på 4 juni, 2022

Fredag 10 juni har Frövifors Pappersbruksmuseum vernissage för en ny utställning om sverigefinska arbetare på Frövifors bruk. Sedan 2019 har museet drivit ett projekt i samarbete med finskt förvaltningsområde i Lindesbergs kommun för att synliggöra sverigefinnarna i pappersbrukets historia. Utställningen visas från 18 juni till hösten 2022.

”Jag kom direkt från föräldrahemmet, hade inte sett världen utanför en enda dag innan”, berättar Silja och fortsätter: ”Men som treåring under kriget, var vi tvungna att fly. För mig var det ändå inte så svårt. Vi var tvungna att fara efter försörjning”. På hemorten fanns inga jobb. Likt Silja och hennes man var det många som sökte arbete i Sverige. Siljas svåger bodde redan i Nyberget och hans chef bad honom hitta fler som kunde komma och arbeta.

De sverigefinska arbetare som jobbade på Frövifors pappersbruk var många till antalet. Många av dem kom till Sverige under 1950- och 60-talet för att söka arbete. Idag har nära elva procent av kommunens befolkning finsk bakgrund. Sedan 2019 har museet därför drivit ett projekt i samarbete med finskt förvaltningsområde i Lindesbergs kommun för att synliggöra sverigefinnarna i pappersbrukets historia.

Projektet är en del av det övergripande projektet ”Arbetarnas minnen” som startade 2015 och som finansieras av Riksantikvarieämbetet. Det är ett initiativ där museet kontinuerligt arbetar för att fördjupa kunskapen om det gamla pappersbrukets historia genom att samla in minnen och berättelser från de personer som arbetat där. Intervjuerna integreras i museets utställningar och sparas även i museets arkiv för framtida forskning och bevarande, förklarar Frövifors Pappersbruksmuseum i ett pressmeddelande.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in