Ny webbplats om gårdar och människor i Spannarboda

By on 2 februari, 2022
Berga runt 1960
Foto: LindeKultur

Webbplatsen Nya Spannarboda gårdar är klar, meddelar Anders Andersson som började med den första nätbaserade versionen av Spannarboda gårdar 2011. Webbplatsen berättar mer eller mindre ingående med text och bild om gårdar och människor i Spannarboda från 1800-talet och framåt.

Spannarboda är en liten ort i Bergslagens skogslandskap utefter länsväg 859 i Lindesbergs kommun som hade sin storhetstid i slutet av 1940-talet. Då fanns här två ICA-affärer som sålde allt från mat till cyklar, järnvägsstation, bastu, kyrka och praktiskt taget alla invånare hade ännu sin utkomst i Spannarboda.

Webbplatsen Nya Spannarboda gårdar innehåller information om ortens gårdar och , när de anlades, samt främst om vilka människor som bott där. Husen har en intressant historia efter alla människor och familjer som levat och verkat i dem.

Började med banvaktsstugan

”Det finns många fina gamla svartvita bilder som har mailats mig och som visar hur gårdar och människorna såg ut förr”, förklarar Anders Andersson som började med den första nätbaserade versionen av Spannarboda gårdar 2011.

”Bakgrunden är att min mamma Gunborg, som är född 1929 och uppväxt i banvaktsstugan i Spannarboda, alltid har berättat om hur det var förr och känner till många av människorna som bodde i Spannarboda på 1930-talet och framåt och jag tyckte då att det var dags att göra något av hennes minnen”, fortsätter Anders.

”Dessutom fotograferade min morfar som var banvakt och även min pappa mycket och vars bilder utgjorde en bra början för att berätta om åtminstone banvaktsstugan och fastigheten Berga, dit mormor och morfar flyttade när han pensionerades 1951.”

Omfattar nu hela Spannarboda

Sedan har detta svällt ut till att omfatta hela Spannarboda. Första versionen publicerades på gamla Google Sites, som nu är nedlagd och ersatts av en modernare version där Nya Spannarboda gårdar nu ligger.

Alla är välkomna att bidra med text och bilder till sajten. Gamla kort i album kan ju fotograferas eller skannas in. Kontakta Anders Andersson (ägare av fastigheten Berga i Spannarboda) – mail: anders.andersson@kristinehamn.se ; telefon: 0706816797.

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login