Nya digitala stadsvandringar i Karlskoga

By on 18 augusti, 2022
Foto: Örebro läns museum

Örebro läns museum lanserar i dagarna två nya digitala stadsvandringar i Karlskoga. De finns att ladda ner i museets egen app. Premiären sker på lördag den 20 augusti i samband med Mumblingsdagen som äger rum i området runt Bofors station. 

Länsmuseet har tagit fram två olika stadsvandringar för Karlskoga med lite olika tema och inriktning. Den ena leder runt centrala staden och här får man veta mer om nio olika byggnader och platser i hjärtat av Karlskoga. Byggnaderna berättar om stadens historia och utveckling, från litet samhälle till stad. 

Den andra handlar om industristaden Karlskoga och utgår från länsmuseets eget Arbetarmuseet Gråbo. Längs vägen mot slutstationen som är Alfred Nobels Björkborn berättas till exempel om olika arbetarområden, kanalens tillkomst, om järnet som fraktades ner från Bergslagen. 

Innehållet i vandringarna har tagits fram av byggnadsantikvarie Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen. Delvis har det upphov i hennes inventering av Karlskogas bebyggelse som bland annat resulterade i utställningen Karlskoga Moderna som tidigare visats på Gråbo. Hon har sedan kompletterat innehållet med fakta om industriepokens Karlskoga, om kanalen, järnvägen och information om äldre bebyggelse. 

Den som vill ta del av vandringarna får ladda ner länsmuseets egen app med namnet Örebro läns museum. När appen är nedladdad väljer man bara önskad vandring och kör igång. En karta visar tydligt alla intressanta platser längs vandringen och man ser enkelt din egen position. Varje plats bjuder på spännande historier och bilder från olika tider. All information är inläst, så den som vill lyssna i lugn och ro rekommenderas att ta med hörlurarna. Texterna har lästs in med hjälp av Peter Krantz och Sylwia Rakowska, båda aktiva inom Karlskogas teaterliv genom Teater Surikat och föreningen Lyset.

Lördagen den 20 augusti är det extra öppet på Arbetarmuseet Gråbo i samband med Mumblingsdagen. Under dagen får alla som laddar ner appen och provar den guidade turen med industritema en extra belöning vid vandringens mål. När man kommit fram till stallet vid Björkborn som är turens sista stopp bjuds man på gratis kaffe, te eller läsk på Café Alfred Nobel. 

På Gråbo arrangeras flera aktiviteter under dagen, till exempel ”Liten tidsresa” för barn, specialvisning av arbetarlägenheterna samt visning av lin och linberedning. 

Kultur | Örebro län
Örebronyheter

Källa: Örebro läns museum

You must be logged in to post a comment Login