Nya Varberga centrum – hjärtat på väster

By on 8 september, 2022
Peab och ÖrebroBostäder skakar hand inför förnyelsen av Varberga centrum.
Bild: ÖBO

Det efterlängtade bygget av ett nytt centrum i Varberga är i gång. Med nya bostäder och lokaler samt ett större, ljusare torg skapas en levande och trygg mötesplats för boende och besökare. Den 8 september firades det genom att Varberga centrums nya logotyp avtäcktes.

Nya Varberga centrum kommer att bestå av en byggnad i två våningar, med plats för nio lokaler för butiker, restauranger och verksamheter. Ovanpå denna byggs ett åtta våningar högt punkthus med 30 lägenheter från ett till fyra rum och kök. Dessutom skapas en öppen torgyta med plats för aktiviteter samtidigt som antalet parkeringsplatser blir fler”. Projektet pågår 2021–2024 med Peab som totalentreprenör.

Naturlig mötesplats för många

Som stadsdelscentrum har Varberga idag verksamheter som genererar besökare från hela västra Örebro. Målet är att bibehålla befintliga kvaliteter samtidigt som Varberga centrum förnyas, får en tydlig identitet och blir en naturlig mötesplats på väster.
Ulf Rohlén, vd på ÖrebroBostäder, är glad över att bygget har startat.

– Äntligen, säger alla vi som varit engagerade i projektet! Redan för nio år sedan togs ett engagemangsbeslut i ÖrebroBostäders styrelse och till sist är vi i gång. Genom vår ägare, Örebro kommun, har vi ett uppdrag att vara med att utveckla Örebro till en ännu mer attraktiv stad. Nya Varberga centrum blir verkligen hjärtat på väster. Det är bra för Varberga, för de västra stadsdelarna och för hela Örebro.

– När jag sneglar på ÖrebroBostäders vision, att ”utveckla ett Örebro där människor vill trivs, vill bo och verka”, ser jag att det rimmar väl med vad vi på Peab har som grund. Vi är Nordens samhällsbyggare, men säger också att vi utvecklar, anlägger och bygger vardagen där livet levs. Vi är glada för att ha fått förtroendet att vara partner i detta projekt, säger Jan Hellqvist, arbetschef Peab Bygg Mellersta Örebro.

John Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande, ser också fram emot förnyelsen.

– När jag cyklar igenom Varberga och ser den fina parken och vilket lyft husen och gårdarna har fått de senaste åren, blir det tydligt att framsidan, Varberga centrum, behöver förnyas. När det tidigare trånga och mörka torget ersätts av ett öppet torg så bidrar det till ökad trygghet och trivsel. Ett centrum måste följa med i sin stadsdels utveckling.

Örebro | Varberga
Örebronyheter

Källa ÖBO

You must be logged in to post a comment Login