Nylanserad tjänst: Så hittar du cykellederna i Örebro län

Av på 31 mars, 2021
Arkivbild

Intresset för friluftsliv har ökat markant. Nu satsar Bergslagen Cycling på en smart webbkarta som ska hjälpa fler att hitta rätt led. Med digitaliserade ledbeskrivningar, mobilanpassade funktioner och hundratals spännande mål för cykelturen blir det enklare för både invånare och turister.

– Vår ambition är att vara bäst i landet och att fler ska upptäcka vårt fina län på cykel, säger Simon Tullstedt, projektledare för Bergslagen Cycling på Region Örebro län.

Bergslagen Cycling är ett samarbete mellan föreningar, kommuner och Region Örebro län som vuxit fram under tio års tid. Stort fokus har legat på cykling i naturen, där Örebro län har mycket att bjuda på. Många av cykellederna går på stigar och vägar som har nyttjats av länets otaliga ”bergslag” under många hundra år. I dag lockar cykellederna både länsinvånare och mer avlägsna besökare. Nu tar Bergslagen Cycling ett rejält kliv in i framtiden genom en digital satsning på en smart webbkarta.

– Det här är en viktig satsning på flera sätt. Cyklingen bidrar till utvecklingen på landsbygden, av friluftslivet och den får fler att upptäcka vår region. Cyklingen ger ett stort mervärde till regionen, och vi är stolta över att vi i vår region skapar det här tillsammans, säger Irén Lejegren (S), ordförande i Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd.

Hitta rätt och bidra till utvecklingen
Genom smarta sökfunktioner och ledbeskrivningar blir det nu lättare att hitta rätt led och hitta rätt längs med leden. Digitaliseringen handlar också om att höja kvaliteten på lederna. Den nya webbkartan innehåller funktioner för att rapportera fel längs lederna, till exempel saknade skyltar eller fallna träd. Det kommer också finnas möjlighet att skicka ett bidrag till flera av de ideella föreningar som bidrar till att utveckla cykelleder.

– Vi har haft hundratals cyklister som hjälpt oss att testa den nya webbkartan för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt. Nu hoppas vi att kartan ska ge ett mervärde till de som cyklar på lederna men också att den ska locka nya cyklister, säger Simon Tullstedt.

Naturupplevelser gör livet ljusare
Engagemanget för cykel har varit stort under pandemiåret. Förra året mer än fördubblades antalet cyklister på flera av lederna och nu till sommaren utvecklas det nya cykelleder på flera platser i länet.

– Det känns fantastiskt att vi har ett så starkt samarbete kring detta, särskilt nu när det bidrar till att behålla jobb i en pressad bransch samtidigt som det ger tusentals människor naturupplevelser som gör livet ljusare i en underlig tid, säger Simon Tullstedt.

Fakta Bergslagen Cycling
På bergslagencycling.se samlas 130 cykelleder på totalt 4 300 kilometer över hela Örebro län med omnejd. Förutom cirka 100 mil skyltade mountainbikeleder finns turförslag för både landsvägscykel och vanlig standardcykel. Bergslagen Cycling är ett samarbete mellan föreningar, kommuner och Region Örebro län.

Nöje | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in