Nytt digitalt program hjälper idrottare att prestera och må bättre

By on 3 november, 2020

Under de senaste åren har media belyst idrottares psykiska ohälsa och mental träning på olika sätt. Studier visar att idrottare inom vissa sporter är överrepresenterade vad gäller psykisk ohälsa och kunskapen om mental träning är generellt sett låg. För att ändra på det lanserar nu Pratamera Sport ett mentalt träningsprogram för idrottare, utvecklat tillsammans med idrottspsykologen Anders Ekstrand och Henrik Gustafsson, docent i idrottsvetenskap vid Karlstad Universitet. 

“Det har länge saknats lättillgänglig och kompetent hjälp för idrottare som vill prestera bättre och samtidigt förebygga psykisk ohälsa” säger Patrik Hast, vd för Pratamera Sverige AB.

”Pratamera Sport är ett träningsprogram för mental styrka som även fångar upp psykisk ohälsa så att man som idrottare kan få psykologstöd utifrån sitt helhetsbehov”.

Acceptans istället för kontroll
Programmet bygger på en vidareutveckling av KBT (Kognitiv beteendeterapi) som kallas ACT – Acceptance and Committment Therapy, en metod som går ut på att acceptera känslor, tankar och nervositet som dyker upp i mentalt tuffa, utmanande situationer istället för att försöka kontrollera eller mota bort dem.

”Våra tankar, känslor och beteenden påverkar varandra mer än man kan tro. Våra tankar kan inte ge oss den där guldmedaljen, men viljan, drivet och att våga agera på det sätt du ska göra, kan göra det”, förklarar Anders Ekstrand. “Att öva upp sin mentala styrka handlar om att möjliggöra utförandets kraft och hitta ett förhållningssätt till de tankar, känslor eller nervositet som ibland kan stå i vägen för dig.”

Skräddarsydd träningsmodell
I programmet arbetar varje deltagare fram en egen ” mental tuffhetsmodell” med syftet att bygga upp sin mentala styrka och fokusförmåga, för att kunna maximera sina idrottsliga prestationer i tuffa lägen här och nu och samtidigt ha ett långsiktigt hälsosamt förhållande till prestation.

“Att vara mentalt tuff handlar om att i kritiska och mentalt svåra lägen våga göra det man vill och faktiskt kan göra, även om tankar och nervositet säger något annat”, förklarar Anders Ekstrand.

“Men det finns många fallgropar och svårigheter under en idrottskarriär där det är lätt att ta kortsiktiga beslut som inte blir bra på lång sikt”, fortsätter han. “I Pratamera Sports träningsprogram lär man sig att bli mentalt tuffare utifrån ett långsiktigt hållbart förhållningssätt – något som vi vet också förebygger psykisk ohälsa.”

Inte längre en bortglömd grupp Patrik Hast menar att behovet av trovärdig mental träning är stort och att idrottare är lite av en glömd grupp som inte alltid inte får den hjälp de behöver med sin psykiska hälsa.

”Det känns fantastiskt att kunna göra de här vetenskapligt förankrade metoderna tillgängliga för alla idrottare som vill utvecklas långsiktigt, oavsett om de är juniorer, elitmotionärer eller idrottar på elitnivå”, avslutar han.

Om Pratamera Sport – Mental träning online

  • Onlinebaserat – arbeta med programmet när och var som helst via dator, surfplatta eller smartphone
  • Tar ca 3 månader att genomföra, på egen hand eller med stöd av idrottspsykolog via chatt/videosamtal
  • Du bygger din egen modell för mental tuffhet och får med dig verktyg och strategier för förändring och regelbunden uppföljning av din utveckling

Sport | Övrigt
Örebronyheter

Källa: PARAMETER SPORT

You must be logged in to post a comment Login