Nytt samarbete lyfter klimatkrisens koppling till barns rättigheter

By on 5 juni, 2021

Auroramålet, Rädda Barnen och Rädda Barnens Ungdomsförbund, RBUF, lanserar idag ett samarbete med syftet att lyfta klimatkrisens koppling till barns rättigheter. Aurora och RBUF skriver om samarbetet i en debattartikel i Expressen som publicerades tidigare idag.

Aurora är ett ungdomslett nätverk som ämnar att förbättra statens klimatpolitik genom en rättsprocess. Detta kan ske både genom rättsliga följder och genom opinionsbildning i samband med processen.

– Klimatkrisen drabbar inte bara djur och natur, utan även människor, allra främst barn. Genom att driva en klimatpolitik som äventyrar vår rätt till liv, hälsa och utveckling strider staten mot barnkonventionen. Därför stämmer vi dem, säger Anton Foley, en av ungdomarna som är aktiv i Auroramålet.

Redan idag påverkas svenska barn på många olika sätt. Bland annat genom skogsbränder, skadad rennäring (både ekonomisk och kulturell skada), men också genom psykisk ohälsa med koppling till klimatångest, olika kroniska sjukdomar som förvärras av förändrat klimat och temperaturskiftningar, vattenbrist och torka och hotet om översvämningar. Forskningsrapporter från främst IPCC visar tydligt på hur akut läget är.

– Främst är det en fråga om generationsrättvisa. Det är den äldre generationen som skapat ett problem som går ut över de yngre, just nu och framöver. Det är inte barnen och de unga som skapat klimatproblematiken, men de är de som drabbas värst och kommer behöva hantera tidigare generationers misslyckanden. Det är inte acceptabelt.” säger Helena Thybell, generalsekreterare för Rädda Barnen.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login