Nytt satellitrekord sattes i helgen

Av på 26 januari, 2021
Foto: SpaceX

Det amerikanska rymdföretaget SpaceX slog i helgen, den 24 januari, rekord när de skickade upp sammanlagt 143 satelliter ombord på en och samma raket.

För den hundrafemte gången i ordningen flög i helgen SpaceX sin Falcon 9 raket. Det var femte gången den enskilda raketen flög vilket också ökade på statistiken över lyckade landningar och återanvändningar av Falcon 9.

Den här gången sattes även ett rekord över antal satelliter ombord på en och samma bärraket, nämligen 143 stycken. Satelliterna var av varierande liten storlek och kom från flera olika företag. Söndagens uppsändning var nämligen även startskottet för SpaceX samåkningsprogram för mindre satelliter. Idén är att man för en miljon dollar ska kunna boka in sig på en av flera schemalagda uppsändningar och därigenom kostnadseffektivt få ut sin teknik i omloppsbana. Genom detta kan SpaceX fortsätta finansiera sin egen utveckling av exempelvis den globala internetsatsningen Starlink. Ombord på söndagens flygning fanns tio Starlink-satelliter, de första i nordlig bana. Samåkningen är egentligen ingenting nytt för SpaceX men i och med detta program ska allt ske lite mer strukturerat.

Alla är dock inte lika imponerade av det nya satellitrekordet. Att så många satelliter placeras i omloppsbana på en och samma gång kan skapa problem för de kontrollfunktioner som finns på marken för att hålla koll på dem alla för att undvika exempelvis kollisioner.

– Ett av problemen är att vi inte ens vet säkert vad alla de 143 satelliterna är, säger rymdflyganalytikern och astronomen Jonathan McDowell till SpaceNews.

– Det kommer verkligen att bli en utmaning att reda ut dem alla, fortsatte han.

En ny rapport från Aerospace Corp. varnar för att de väldigt små satelliterna, ibland inte större än en skokartong, kan skapa förvirring för rymdtrafikledare. Nuvarande rymdtrafikhanteringssystem “har inte tid att reagera på så många nya rymdobjekt samtidigt”, säger rapporten. Det kan ta veckor eller månader att identifiera satelliterna och vissa kan aldrig identifieras alls. Fler och fler privata aktörer tar större plats inom rymdsektorn vilket medför att problem av den här sorten kan uppstå. De stora rymdorganisationerna arbetar dock ständigt med att förbättra tekniken för bevakning av objekt i rymden samt ser till att rymdlagstiftningen hänger med.

Världen
Örebronyheter

Källa: Rymdstyrelsen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in