Nytt svensk-norskt samarbete

Av på 2 februari, 2017

I vallatrailarna släpper man inte in varandra, men på ett annat plan ska den svenska och norska längdverksamheten nu samarbeta för att utveckla sporten.

– Det här är unikt! Vad jag vet är det första gången som våra skidförbund samarbetar i ett gemensamt utvecklingsprojekt, säger legendaren Anders Södergren, som leder den svenska delen av samarbetet.

Anders Södergren befinner sig just nu i Söderhamn där han själv ska tävla i längd-SM i veckan. Men vid sidan av sin skidåkarkarriär arbetar han med sponsorfrågor på Svenska Skidförbundet sedan drygt ett år tillbaka. Nu ska han dessutom leda ett samarbetsprojekt med Norges Skidförbund.

Vi har fått ett Interregbidrag för att utveckla vår arena- och evenemangsteknologi vid tävlingar. Bland annat ska vi titta på att livestreama nationella tävlingar, som inte tv-sänds. Det finns en stor efterfrågan att kunna följa dem, berättar Anders.

I Norge sände man live från Skandinaviska cupen i Lillehammer i november, något som uppskattades av många skidälskare. Den 23–26 mars är tanken att SM-avslutningen i Umeå ska livesändas.

En annan del av projektet berör sponsorsamarbeten.
Vår verksamhet är nästan helt och hållet finansierad av sponsorer. Det är otroligt viktigt att vi hittar ett samarbetssätt där båda parter kan dra nytta av varandra. Tillsammans med norrmännen ska vi nu ta fram en metod för hur vi jobbar med sponsorer i framtiden. Målet är att bli bättre på att få ut så mycket som möjligt av varandra, säger Anders.

En första aktivitet i sponsorsamarbetet blir att göra gemensamma aktiviteter i samband med VM i finska Lahtis, som pågår den 21 februari till den 5 mars.

Pengarna som beviljats skidförbunden kommer från den Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och ska användas under perioden 2 januari 2017 till den 1 januari 2020.

Projektet består av tre delmål:

  • Delmål 1: Främja små och mellanstora företags konkurrenskraft och internationalisering.
  • Delmål 2: Utveckla och kommersialisera ny arena- och evenemangsteknologi.
  • Delmål 3: Skapa ny arbetsmodell för utveckling och tillväxt över gränserna.

Sport | Skidor
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in