Nytt team till Mocambique för att förhindra spridningen av kolera

Av på 19 april, 2019

Bristen på rent vatten riskerar att förvärra situationer i det krisdrabbade Mocambique. Över 3500 fall av kolera har redan konstaterats och Svenska Röda Korset förstärker nu sin insats med ett nytt team av sanitetsexperter. 

Många har omkommit, andra har skadats och hundratusentals människor är hemlösa efter cyklonen Idais framfart i Mocambique. Krisen kan nu komma att förvärras i och med det eskalerande kolerautbrottet som utgör ett dödligt hot mot tiotusentals människor. Redan nu har över 3500 fall av kolera bekräftats, och myndigheter och frivilligorganisationer arbetar just nu dygnet runt för rent vatten, hygien och sanitet.

– Det eskalerande kolerautbrottet riskerar tiotusentals människoliv. Säkra toaletter och god hygien är avgörande för att bromsa spridningen av kolera och andra vattenburna sjukdomar. Därför skickar Svenska Röda Korset nu ner ett nytt team till Mocambique, säger organisationens internationella chef Melker Måbeck.

Svenska Röda Korset som funnits på plats sedan slutet av mars skickar nu ett nytt team på fem personer med mål att minska risken för vattenburna sjukdomar genom att bygga säkra toaletter och främja god hygien. Teamet kommer att bestå av fem experter och kommer att vara på plats i fyra månader. Målsättningen är att insatsen ska nå 20 000 människor i det cyklondrabbade Mocambique.

– Krisen är långt ifrån över. Just nu jobbar vi intensivt för att minska smittspridning av vattenburna sjukdomar. I snitt rapporteras 300 nya fall varje dag. Svenska Röda Korsets insatser för rent vatten, hygien och sanitet är därför oerhört viktiga, säger Ulla-Greta Pettersson, Svenska Röda Korsets delegat på plats i Beira, Mocambique.

Siffror i korthet

  • 602 dödsfall har rapporterats och 1600 personer är skadade
  • Nästan 142 000 är i nuläget evakuerade
  • Över 3500 fall av kolera är bekräftade och i snitt rapporteras 300 nya fall varje dag
  • Röda Korset kommer genom sina insatser att nå 200 000 människor

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in