ÖBO bygger i och utanför stan.

Av på 10 februari, 2013

Konceptet kombohus provas i Vintrosa

ÖBOs styrelse har tagit beslut om att ÖBO tillsammans med Örebro kommun utvecklar en detaljplan för nyproduktion av bostäder i Vintrosa enligt det nya konceptet Kombohus (bygga nytt i liten skala – prispressat typhus för kompletteringsbebyggelse) som Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, SABO tagit fram.

– Det finns många som gärna vill bo kvar i Vintrosa – även när barnen är utflugna och huset har blivit för stort. Med det här projektet, och genom idén kooperativ hyresrätt, kan ÖBO erbjuda fler möjligheten att flytta in i hyreslägenhet, säger Karin Sundin, ordförande i ÖBOs styrelse.

Hustypen som ÖBO planerar bygga i Vintrosa är på tre våningar med 12 lägenheter på två till tre rum och kök. Planen är att satsa på en kooperativ hyresrätt och det innebär att hyrorna kan hållas på en rimlig nivå. Byggstart planeras att ske under våren 2014 och om allt går som det ska, kan kombohuset redan i slutet av 2014 stå färdigt för inflytt.

– Att ÖBO fattar beslut om att bygga också utanför stadskärnan är ett viktigt politiskt ställningstagande. Det måste finnas goda förutsättningar att bo och leva i hela Örebro kommun, säger Rasmus Persson, vice ordförande i ÖBOs styrelse.

Hus med hiss vid Trängen

I området mellan Tengvallsgatan och Markbacken har ÖBO ett större antal bostäder utan hiss. För att främja kvarboende, till exempel då man blir äldre, har ÖBO länge funderat på olika lösningar för tillgänglighet i området. JM AB planerar byggnation av ett antal punkthus som de avser att sälja som bostadsrätter och de har erbjudit ÖBO att köpa ett av dessa hus som hyresrätter. På så sätt möjliggör ÖBO för den som vill bo kvar i stadsdelen att kunna bo i hyresrätt med större tillgänglighet så som tillgång till hiss.

Punkthusen är åtta våningar höga och innehåller 32 lägenheter på mellan två till fyra rum och kök. ÖBO erbjuds köpa det färdigprojekterade huset till ett fast pris och det kan bli möjligt att köpa ett till om detta slår väl ut och marknadsförutsättningarna inte ändras.

– Det här är ett utmärkt sätt att bidra till nya bostäder i Örebro. Vi kommer också igång snabbt vilket är viktigt nu när det byggs väldigt lite bostäder i stan. Det visar också att vi har ett fungerande samarbete fastighetsägare emellan där vi i samverkan snabbt anpassar oss efter rådande marknadsförutsättningar, säger Ulf Rohlén, vd ÖrebroBostäder AB.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in