Öka livslängden på dina däck med rätt förvaring

By on 28 november, 2021

Förvaring av däck i fel förhållanden förkortar deras livslängd och kan i värsta fall förstöra dem. Om du inte har plats att förvara däcken hemma och du vill ordna förvaringen på ett enkelt sätt så är ett däckhotell ett bra alternativ.

Förvaring av däck i rätta förhållanden gör att gummiblandning och därmed däckets säkerhetsegenskaper inte försämras. Viktigaste är att skydda däcken mot solljus, fukt och vätskor som till exempel olja och smörjmedel. Däcken ska heller inte sitta i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador.

Efterfrågan på däckhotelltjänster ökar stadigt, speciellt i städerna där bostäderna ofta inte har så stora förvaringsutrymmen. Det är till exempel vanligt att många bostadsrättsföreningar förbjuder förvaring av däck i källarutrymme på grund av brandsäkerhetsskäl.

Utöver brist på utrymme är bekvämlighetsfaktorn ett skäl till ökat intresse för däckhotell. I tjänsten ingår ofta även hjulskifte och hjultvätt vilket gör det enkelt och snabbt att byta hjul på hösten och våren.

Tjänstens omfattning och priset varierar

På ett däckhotell är förvaringsförhållandena optimala vilket gör att du utöver utrymme och tid även sparar pengar när däcken håller längre. Många däckhotell försäkrar däcken mot skador vilket ger extra trygghet.

– Utbudet av tjänster som ingår i förvaring på ett däckhotell varierar vilket påverkar priset. Även däckhotellets läge har betydelse eftersom hyreskostnaden på däckhotellfastigheten utgör en stor del av tjänstens pris, berättar Tomas Jansson Product Manager på Vianor i Sverige.

Ofta kan du välja i vilken utsträckning du vill använda däckhotellets tjänster. Vill du enbart förvara dina däck på däckhotellet eller vill du även ha hjulskifte och andra tjänster?

– Vi på Vianor vill att tjänsten ska förenkla livet för våra kunder och att den ska vara av hög kvalitet och öka däcksäkerheten. Hjulbyte och däckförvaring ska vara så enkla som möjligt för kunden. Våra däckproffs kontrollerar däcken och lufttrycket och informerar kunden om mönsterdjupet och dess betydelse för körsäkerheten, säger Tomas Jansson.

Bra att veta om däckförvaring

En kom-ihåg-lista för att dina däck ska hålla sig i så bra skick som möjligt under förvaring:

  • Förvara däcken inomhus och kontrollera att temperaturen är den rätta. Däcken ska inte vara utsatta för direkt solljus eller starka lampor. UV-strålningen försämrar däckets egenskaper.
  • Utrymmet ska inte vara fuktigt. Speciellt viktigt är att däcken inte har kontakt med lösningsmedel, olja eller smörjmedel.
  • Många bostadsrättsföreningar tillåter inte däckförvaring i källarutrymme. När ett däck brinner så försvårar den tjocka och giftiga röken räddningsarbetet.
  • Däcken ska inte placeras så att de kommer i kläm eller på ett sätt som gör att de utsätts för vridskador. En långvarig förvaring på det här sättet kan orsaka formförändringar på däcket vilket kan orsaka en däckskada.
  • Om du väljer ett däckhotell så ta reda på vilka tjänster som ingår i priset och fråga om däcken är försäkrade under förvaringen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login