Ökat intresse för roadtrips i sommar

By on 20 maj, 2023
Bild: Hotels.com

Klara, färdiga, kör! Hotels.com® ser en ökning av resenärer som ger sig ut på vägarna, och anammar den spontana känslan av äventyr som en roadtrip kan erbjuda under sommarsemestern.

När ökande levnadskostnader kan försvåra semesterplanerna, är en roadtrip på hemmaplan ett smart sätt att hålla nere kostnaderna samtidigt som man inte behöver ge upp på en fantastisk sommarupplevelse.

Enligt data från Hotels.com, är en av årets stora resetrender att bo på hotell med färre stjärnor när svenska resenärer är på jakt efter ett smartare sätt att utforska världen, utan att behöva kompromissa med komfort. Fler än en av tre (36 %) anser att värde för pengarna är viktigare än någonsin och 34 % av de svenska resenärerna planerar att bo på hotell med 1–3* stjärnor1.

Därför kommer det kanske inte som en överraskning att Hotels.com sett att sökningar på motell och gästgiveri/värdshus ökat med över 105 procent2 vardera samt att sökningar på bed and breakfasts ökat med nästan 30 procent3. Detta i kombination med att sökningar på gratis parkering ökat med 40 procent4 visar att svenskar är redo för en sommar full av äventyr.

– Resenärer vill inte behöva offra sin sommarsemester, men med stigande levnadskostnader kan det vara utmanande. Roadtrips är ett fantastiskt och kostnadseffektivt sätt att spendera sommaren på, särskilt med så många otroliga rutter att välja bland i Sverige. Du kan ta en spontan bilresa över hela landet, från norr till söder, och hitta det perfekta boendet för dig längs vägen med Hotels.com-appen, säger Natalie Allard, PR-chef på Hotels.com.

I takt med att intresset för roadtrips ökar har Hotels.com samarbetat med Dr Dimitrios Tsivrikos, Associate Professor i konsument- och affärspsykologi vid University College London, för att utforska de olika personlighetstyperna som man kan stöta på under resan.

”Utforskaren” är på jakt efter äventyr och är vanligtvis den som kör bilen, ”Baksäteschillaren” är främst ute efter lite avkoppling och njuter av att luta sig tillbaka i baksätet och ”Friluftsdyrkaren” vill alltid ha med sig cykeln på biltaket. Slutligen har vi ”När-jag-var-i-din-ålder” som gärna åker förbi nostalgiska platser och ”Den sparsamma” som tror att de bästa sakerna i livet är gratis och vet var man hittar de mest prisvärda bensinstationerna.

Oavsett om du är en adrenalinsökare eller en avslappnad medpassagerare som mest njuter av färden, finns det något för alla på roadtrip-rutterna nedan.

….

Lärbro, Gotland – Mavens Kustnära Stugor

Gotland är ett av Sveriges mest attraktiva resmål av en anledning och är känt för att erbjuda pittoreska vyer både för bilister och cyklister. Stanna vid en av alla stränder och njut av det bästa som norra Gotland har att erbjuda på vägen till Fårö. Börja din resa i Lärbo med en vistelse på Mavens Kustnära Stugor som erbjuder en annan typ av vistelse. Intimt, nära vattnet och gömt i skogen, här kan du verkligen njuta av naturen och nuet innan du ger dig ut på vägen igen.

….

Skövde, Västergötland – Karstorp Hotel

Sugen på att upptäcka vackra Västergötland och Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern, i sommar? Då är ett stopp i Skövde ett måste, och hit kan du ta både riksväg 26 eller 49. Här, i hjärtat av Skaraborg ligger Karstorp, ett säteri med anor från 1600-talet, omgivet av lummig skog, sjöutsikt och vackra miljöer. Hotellets lugna läge gör det perfekt för att ladda batterierna innan du hoppar in i bilen igen, och glöm inte att testa deras smokehouse Butcher Boys BBQ!

….

Brösarp, Österlen – Brösarps Gästgifveri & SPA

Österlen är en populär sommaridyll, perfekt att upptäcka genom en roadtrip. Området bjuder på naturskön omgivning och längs vägarna finns många caféer, gallerier och vingårdar. Börja resan i Åhus och ta dig längs kusten till Ystad och stanna över natten på Brösarps Gästgifveri & SPA. Det idylliska värdshuset ligger runt hörnet från de spektakulära Brösarps backar. Ta en promenad på de gröna backarna där hästar, kor och getter betar, innan du beger dig till din nästa destination.

….

Höga kusten, Kramfors – Björkudden Hotell & Restaurang

Höga Kusten är ett världsunikt område i Sverige och den vackra vägen sträcker sig mellan städerna Härnösand och Örnsköldsvik och bjuder på panorama-utsikt över mystiska tallskogar och den imponerande kustlinjen. Den unika naturen bjuder dessutom på många utomhusaktiviteter längs rutten. I närheten av E4:an, som tar dig genom Höga Kusten, ligger Björkudden Hotell & Restaurang. Hotellet har en unik utsikt över den berömda Högakustenbron och det är svårt att hitta ett bättre sätt att njuta av utsikten än från hotellets terrass.

….

Vadstena, Östergötland – Hotell Dahlströmska Gården

Längs Vättern finns det gott om fina städer och vacker natur att uppleva under en roadtrip. En idealisk plats för övernattning är Hotell Dahlströmska Gården, ett mysigt bed and breakfast i Vadstena. Vadstena är inte bara en trevlig stad att promenera i, den är också fylld av historia då mycket av stadens medeltida miljö finns bevarad. Förutom en lugn och historisk plats att bo på serverar hotellet en gedigen frukost så att du kan fylla på med energi innan du utforskar resten av Östergötland.

….

Sverige
Örebronyheter

Källa: Hotels.com
Metodik:
1Baserat på intresse för 1–3-stjärniga hotell från 1 januari 2021 – 30 september 2021, jämfört med 1 januari 2022 – 30 september 2022 i Sverige.
2Svenska sökningar på motell och gästgiveri/värdshus på Hotels.com från 1 april 2021 – 31 maj 2021 vs 1 april 2022 – 31 maj 2022
3Svenska sökningar på bed and breakfasts (B&Bs) på Hotels.com från 1 april 2021 – 31 maj 2021 vs 1 april 2022 – 31 maj 2022
4Svenska sökningar på gratis parkering på Hotels.com från 1 april 2021 – 31 maj 2021 vs 1 april 2022 – 31 maj 2022

You must be logged in to post a comment Login