Ökat svenskt stöd till civilbefolkningen i Myanmar

Av på 26 maj, 2021
Arkivbild

Situationen för civilbefolkningen i Myanmar är fortsatt mycket allvarlig på grund av våldsamheter mellan demonstranter, polis och militär. Med nära fem miljoner kronor i stöd från Sida ökar Svenska Röda Korset nu sina insatser i landet.

Stödet kommer framför allt att gå till hälso- och sjukvårdsinsatser och är en utökning av det stöd på en halv miljon kronor som Svenska Röda Korset gick in med i mars. Röda Korset är den största humanitära organisationen i Myanmar och med hjälp av 2000 volontärer bemannas både ambulanser och första-hjälpenstationer runt om i landet. De har under våren gett hjälp till över 2500 människor.

Under vårens våldsamheter har också flera förstahjälpare själva attackerats när de har jobbat för att ge människor vård, i strid med internationell humanitär rätt. Röda Korset ser med oro på utvecklingen och uppmanar alla i Myanmar om respekt och skydd för sjukvårdspersonal och fordon samt byggnader som kliniker och sjukhus, då det är avgörande att skadade får tillgång till vård.

En del av det nya stödet kommer också att gå till grundläggande hälsoinsatsser som bland annat rent dricksvatten och installation av handtvätt- och latrinstationer

Redan innan vårens oroligheter hade Myanmar flera andra humanitära utmaningar och många lever med brist på mat, rent vatten och sjukvård. I delstaten Rakhine i västra Myanmar är situationen speciellt svår med interna konflikter och våldsamheter. Många människor har flytt från sina hem. Sedan augusti 2017 har 750 000 flytt till Bangladesh från Rakhine.

Världen
Örebronyheter

Källa: Röda Korset

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in