Ökning av bedrägerier via telefon

Av på 7 juli, 2022
Arkivbild

Polisen ser en ökning av bedrägerier över telefon, i Örebro län, under de senaste två veckorna.

En person ringer upp och utger sig för att komma från ett Inkassobolag och att man har en skuld av något slag, ofta en skuld gällande en mobiltelefon.

Man säger att man ska hjälpa till att lösa denna skuld och man säger också att man kommer att bli skickad till Kronofogden om skulden inte löses.

Man ”kopplar” över samtalet till den utsattas banks säkerhetsavdelning som ska hjälpa till att reglera skulden genom att den utsatta ska swisha eller föra över stora summor pengar. Allt detta är alltså bluff och den utsatta blir av med stora summor pengar.

I de här fallen är det framförallt äldre personer som har blivit utsatta, den äldsta är 89 år.

Seriösa företag eller banker ringer aldrig upp en kund och beter sig på det här sättet, om du tycker att samtalet känns konstigt, lägg på luren.

Du som anhörig kan gärna prata med dina äldre släktingar om det här och hur man ska skydda sig.

*Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.

*Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.

*Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.

*Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.

*Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Polisen

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in