Ökning av hudcancerfall, nu vill forskare lära sig mer

Av på 13 maj, 2019

Ökning av hudcancerfall, nu vill forskare lära sig mer om hudtumörer och utveckla nya behandlingsmetoder.

Varje år drabbas mer än 50 000 personer av basalcellscancer som är en form av hudcancer. Att vara mycket ute i solen ökar risken att få cancern. Enligt prognosen riskerar ännu fler att utveckla sjukdomen i framtiden. ”Vi önskar att det fanns en enklare metod att behandla basalcellscancer. Det vore jättebra om det fanns en kräm att använda.” säger Sara Prosén, specialistläkare på hudkliniken vid Universitetssjukhuset Örebro.

En forskargrupp vid Universitetssjukhuset Örebro har fått pengar från Nyckelfonden som är en stiftelse för medicinsk forskning vid sjukhuset. De vill undersöka hud som är UV-skadad och jämföra mot normal hud.

Basalcellscancer är en snäll form av cancer men idag vet vi inte så mycket om tumörens biologi och fysiologi. Flera kommer att drabbas i framtiden och det vore bra om vi kunde hitta enklare behandlingsmetoder, säger Magnus Lindberg, professor och överläkare på hudkliniken och ansvarig för forskargruppen.

I studien kommer det att ingå cirka 40 patienter och den kommer att pågå under några år framöver. De kommer att ta en hudbiopsi, ett vävnadsprov, på personer som har solskadad hud. Sedan kommer de att framkalla en akut solbränna på frivilliga försökspersoner med normal hud.

Vi vill jämföra en kroniskt solskadad hud mot en akut solskadad hud. Idag är det många som överskattar vad huden tål. UV-ljuset är inte bara skönt det kan vara farligt också, säger Magnus Lindberg.

Njut av solen på rätt sätt
Det finns mycket vi kan göra själva för att inte hamna i farozonen. Det gäller att komma ihåg att solen är som starkast mellan klockan 11 och 15.

Att svenskarna älskar solen blir ibland ett bekymmer. Tänk på hur du beter dig i solen. Åker du utomlands är det ofta starkare sol och du kan inte vara lika länge i solen. Använd alltid solkräm och sitt gärna i skuggan. SMHI har en bra översikt över länders UV-index. Där kan du se hur länge du kan vara i solen innan det blir farligt för just din hudtyp, säger Sara Prosén.

Många obesvarade frågor kring basalcellscancer behöver bli besvarade. Forskning är ett samarbete poängterar Sara Prosén och alla bitar är lika viktiga. Patienterna donerar en hudbit, forskarna bidrar med sin kunskap i projektet och Nyckelfonden gör det möjligt genom att bidra med pengar.

Faktaruta
Det finns tre olika typer av hudtumörer – basalcellscancer, malignt melanom och skivepitelcancer. För att upptäcka basalcellscancer gäller det att vara uppmärksam på avvikande hudförändringar. Det är en växande, ibland glansig knuta som emellanåt blöder och huden kan kännas skrovlig. Det är vanligt att få den i ansiktet. För att ta bort hudtumören skrapar, bränner, opererar eller fryser man bort den på hudkliniken. Vårdcentraler kan också behandla patienter med hudtumörer men där skärs den bort.

Euromelanoma-veckan – Denna vecka pågår en kampanj i hela Europa mot hudcancer. Det är en kampanj för att förebygga och tidigt upptäcka malignt melanom och andra former av hudcancer.

Sara Prosén kommer att medverka i Sveriges Radio P4 Örebro den 28 maj. Då kommer hon att prata om hur man kan skydda sig från hudcancer. 

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in