OKQ8 i Örebro får nätverkets första supersnabbladdare

By on 7 december, 2021
Den 8 december öppnar OKQ8 och Skellefteå Kraft de första supersnabbladdarna i Örebro.

Den 8 december öppnar OKQ8 och Skellefteå Kraft de första supersnabbladdarna i Örebro i vad som ska bli Sveriges största nätverk på 300 stationer. Målet är 800 laddpunkter senast 2026, fördelade på alla OKQ8:s bemannade stationer.

Det ska vara lätt att ladda bilen snabbt och smidigt över hela landet, till ett tydligt och transparent pris, i likhet med tankning av flytande drivmedel vid pump. 

När fler ska byta ut bilen med förbränningsmotor till en elbil måste det bli smidigare att ladda. Det ska vara lika enkelt att betala för elen som för bensin eller diesel, menar OKQ8. 

– Vi är stolta över att, tillsammans med Skellefteå Kraft, öppna de första laddarna i vårt rikstäckande nätverk för supersnabbladdning i Sverige. Vi är övertygade om att enklare och snabbare laddning ökar mångas vilja att byta till elbil, en viktig del i omställningen till klimatneutral mobilitet, säger Karin Hellgren, Kommunikationschef på OKQ8. 

När de första supersnabbladdarna öppnar på OKQ8 i Örebro kommer betalning kunna ske smidigt både med vanligt bankkort, laddkort från OKQ8 och med appen OKQ8 Elbilsladdning. Oavsett betalningsform tillkommer ingen extra kostnad för kund. 

– Transporter har en viktig roll i omställningen till ett hållbart samhälle och därför satsar vi stort på en utbyggnad av supersnabbladdare, drivna av 100 procent förnybar kraft, på OKQ8:s stationer. Det känns fantastiskt att vår första laddare nu är i drift så att vi tillsammans gör det enkelt för konsumenterna att göra val som är de bästa för miljön, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef e-mobilitet, Skellefteå Kraft. 

Nationell utrullning 

Totalt åtta OKQ8-stationer i Sverige får supersnabbladdare för elbilar i vinter, vilket blir det första steget i OKQ8:s rikstäckande utbyggnad av nya supersnabbladdare. Örebro är först ut tätt följt av Kungsbacka, Trelleborg och Upplands Väsby. 2022 utökas nätverket med ytterligare drygt 30 stationer runtom i Sverige.

Fakta

 • Från början tar betalningsterminalerna emot Visakort och Mastercard. OKQ8:s företagskunder kan beställa ett drivmedelskort som används vid laddstolpen.
  .
 • Varje supersnabbladdare har två laddpunkter och kan endast användas av elbilar, eftersom hybridbilar kräver en speciell kontakt.
  .
 • Supersnabbladdarnas effekt blir 150 kW, vilket är betydligt högre än de nuvarande nästan 50 kW på en vanlig snabbladdare.
  .
 • Beroende på bilens kapacitet och batteriet kan en bil laddas för ytterligare 25 mils körning på ungefär 20 minuter.
  .
 • Skellefteå Kraft, som producerar 100 % förnybar el genom egna kraftstationer för vind- och vattenkraft samt bioenergi, står för såväl installationer och underhåll som leverans av elen i supersnabbladdarna.

Örebro | OKQ8
Örebronyheter

Källa OKQ8

You must be logged in to post a comment Login