Oliwer Magnusson åtta i världscupavslutningen

Av på 27 mars, 2022
Foto: Christian Stadler/FIS

Genom att ta sig till säsongens alla världscupfinaler i slopestyle har Oliwer Magnusson visat att han besitter en hög lägstanivå. I säsongens sista final slutade han åtta, inte långt ifrån pallen. Tre svenskar slutade dessutom topp elva i totala slopestylevärldscupen.

Säsongens sista världscupfinal bjöd på härlig stämning, spännande tävlingar, och skidåkning på absolut högsta nivå. Både pallplatserna för dagens tävling och globerna i totalcupen stod på spel. För svensk del var Oliwer Magsnusson med i kampen om pallplatserna för dagen och chansen på att ta en topp-10 placering i totalen. I säsongens sista världscupfinal landade han kanske ett av karriärens bästa slopestyleåk.

– Jag hade jävligt kul idag och tyckte att jag körde bra. Jag är riktigt nöjd över min insats, säger Oliwer Magnusson.

Världscupfinalen inleddes med damernas första åk där Kelly Sildaru, som redan hade säkrat totalsegern i slopestyle, ställde ner det bästa åket. Efter dem var det herrarnas tur där Oliwer Magnusson startade som sjunde åkare. I det första åket levererade han ett stabilt åk utan misstag som gav 82.25 poäng och räckte till en femteplats inför den sista och avgörande omgången.

I det andra åket visade Oliwer Magnusson att han ville vara med och slåss om pallplatserna och steppade upp åket rejält. Inte nog med att han inledde åket med ett svårare railtrick så satte han även sin första 1800 i ett slopestyleåk på tävling.

– Jag gjorde min första 18 i en slopestyle, det var ett väldigt ”loose” åk men det var kul att testa ändå. Det var inte så svårt egentligen, men det är ju hög höjd här så jag tänkte att jag skulle vara helt slut när jag kom ner till hoppet men det flöt på bra, säger Oliwer Magnusson.

Några småmissar i åket gjorde att poängen inte blev så hög som den skulle kunnat bli. Med 87.75 poäng slutade Oliwer Magnusson på en åttondeplats i säsongens sista världscuptävling. En åttondeplats som ändå smakade väldigt gott.

­– Det är klart att man alltid vill vinna men det är väl den gången som jag är mest nöjd över att ha kommit åtta i alla fall. Det var också skönt att komma in topp-9 i totalen, säger han.

Andri Ragettli från Schweiz blev utmanad om totalsegern i slopestylevärldscupen. Norrmannen Birk Ruud, som inför dagens tävling låg på en andraplats, satte press på Ragettli genom att landa ett åk som gav hela 94.50 poäng redan i första åket. Det blev därför en tight kamp om totalsegern men genom en tredjeplats i dagens tävling lyckades ändå Ragettli hålla undan. Två i dagens tävling blev Mac Forehand från USA.

Jesper Tjäder, som tagit en pallplats på världscupen i slopestyle denna säsong, slutade på en åttondeplats i den totala slopestylevärldscupen och var därmed bäst av svenskarna. Hugo Burvall slutade elva och Isak Davidsson 27:a i totalcupen.

– Jag hade velat haft Isak innanför topp-25 också, då hade vi garanterat haft en extraplats för Sverige nästa år. Men vi får se, det kanske löser sig, två topp nio är ändå jättebra, säger freeskilandslagets förbundskapten Niklas Eriksson.

Även om världscupsäsongen är över återstår mycket av skidsäsongen. Närmast väntar SM i slopestyle, big air och halfpipe i Kläppen den 1–3 april. Då ska det avgöras vem som är Sveriges bästa skidåkare.

Resultat världscupen slopestyle

Damer

1) Kelly Sildaru, EST, 88.25p
2) Tess Ledeux, FRA, 80.50p
3) Johanne Killi, NOR, 72.50p

Herrar

1) Birk Ruud, NOR, 94.50p
2) Mac Forehand, USA, 91.75p
3) Andri Ragettli, SUI, 90.00p
8) Oliwer Magnusson, 82.75p

Resultat totala slopestylevärldscupen

Damer

1) Kelly Sildaru, EST, 300p
2) Sarah Hoefflin, SUI, 189p
3) Tess Ledeux, FRA, 184p

Herrar

1) Andri Ragettli, SUI, 310p
2) Birk Ruud, NOR, 300p
3) Mac Forehand, USA, 194p
8) Jesper Tjäder, 126
9) Oliwer Magnusson, 123p
11) Hugo Burvall, 111p
27) Isak Davidsson, 64p

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in