Oliwer Magnusson precis utanför pallen i big air-finalen

Av på 5 december, 2021
Foto: Niklas Eriksson/SSF

Oliwer Magnusson slutade på en fjärdeplats i big air-finalen i Steamboat, USA, där nivån var riktigt hög. Henrik Harlaut, som körde med en trasig pjäxa, klarade ändå av att ta sig upp på en åttondeplats.

Solen lyste från en klarblå himmel när big air-finalen i Steamboat, USA, avgjordes. Finalen bjöd underhållning i världsklass när både damerna och herrarna gjorde trick vi aldrig tidigare sett på tävling.

Oliwer Magnusson, som är säkerheten själv, landade två bra åk som i tävlingen med riktigt hög nivå räckte till en fjärdeplats.

– I andra åket gjorde jag en ganska bra switch 18, inte jättebra grab, men jag fick ändå hög poäng. Sen sista åket gjorde jag en perfekt 18 så jag satte ju två riktigt bra tricks som jag är nöjd med, men det suger ju att komma fyra, säger Oliwer Magnusson.

Henrik Harlaut, som kvalade som etta, stod för en imponerande insats när han slutade på en åttondeplats trots en trasig pjäxa.

– Min pjäxa gick helt sönder på träningen och sen fick jag låna Niklas pjäxa och så hade jag sönder den också. Då fick jag använda silvertejp och då kändes det inte riktigt rätt för att pusha min nivå högre än någonsin. Då kände jag hellre att jag bara har kul och försöker landa två trick, säger Henrik Harlaut.

Tävlingen i Steamboat var den sista världscuptävlingen i big air innan OS i februari. Med tanke på nivån som visades upp i dagens tävling kommer det mist sagt bli ett spännande mästerskap, något som både Henrik och Oliwer känner sig redo för.

– Jag hade väl hoppats på att få ett lite bättre resultat på sista världscuptävlingen i big air. Men jag vann ändå kvalet så jag vet att jag har kapaciteten och potentialen finns där, säger Henrik Harlaut.

Och potentialen finns även hos Oliwer Magnusson.

– Åkningen finns där och jag har lite mer tricks jag kan göra lite bättre, säger han.

Men innan det är dags för OS ska både fler världscuptävlingar i slopestyle avklaras och vissa av åkarna kommer även köra Dew Tour och X Games.

Nivån på damernas big air-tävling i Steamboat var högre än någonsin. Tess Ledeux, FRA, försökte sig på en dubbel cork 1620 i det sista åket, ett trick som ingen tjej tidigare gjort. Tyvärr lyckades hon inte stå på benen och fick nöja sig med en andraplats. Vinnaren Ailing Eileen Gu, CHN, ville inte vara sämre och när segern redan var säkrad landade hon en dubbel cork 1440 som första tjej någonsin på tävling.

Åkarna bjöd med andra ord på en riktigt show men tyvärr kom det även några tunga krascher på köpet.

– Det är ändå skönt på något vis att vi körde bra, Henrik tog ner nivån och Oliwer körde på en bra och väldigt hög nivå. Det var kul att se tjejerna pusha det också, det var coolt. Det var en bra show rätt igenom, säger Niklas Eriksson, förbundskapten för freeskilandslaget.

Nästa världscuptävling för freeskiåkarna är 7–8 januari i Mammoth Mountain, USA, och då är det slopestyle som står på programmet.

Resultat världscupen big air

Damer

1) Ailing Eileen Gu, CHN, 184.25p
2) Tess Ledeux, FRA, 177.50p
3) Johanne Killi, NOR, 177.00p

Herrar

1) Matej Svancer, AUT, 188.50p
2) Alexander Hall, USA, 185.75p
3) Antoine Adelisse, FRA, 180.00p
4) Oliwer Magnusson, 179.75p
8) Henrik Harlaut, 155.25p

Sport | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Skidförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in