Olof Palmes torg förvandlas till ett levande sommartorg

By on 14 maj, 2024
Illustration: Örebro kommun

I hjärtat av Örebro tar Olof Palmes torg ett steg mot att bli mer än bara ett torg, det blir en levande mötesplats för gemenskap och aktiviteter. Torget kommer bland annat ramas in med träd, blommor och fler sittplatser. Det kommer finnas en utmanande hinderbana, en bokholk med böcker och en sandlåda för barnen.

Med en mix av grönska, mångsidiga aktiviteter och en atmosfär av lugn och gemenskap kommer torget att bli en dynamisk plats för invånare och besökare att njuta av.

Den 31 maj förvandlas Olof Palmes torg till ett sommartorg.

– Sommartorget kommer erbjuda en mängd aktiviteter för både stora och små. Besökarna kommer ha möjlighet att prova olika aktiviteter såsom dans, käpphästridning och utomhusspel i större format. Under juli kommer det även erbjudas livemusik varje torsdag i samarbete med Studiefrämjandet, berättar Sandra Bandick Magnusson, projektledare på City Örebro.

Alla dessa aktiviteter är kostnadsfria och arrangeras av olika aktörer. Bland de medverkande finns även kreativa och engagerade elever från Praktiska gymnasiet som bygger de olika utespelen.

– Det är kul att se eleverna lösa problem och komma fram till en bra produkt genom samarbete, Robin Eivik, yrkeslärare på Praktiska gymnasiet Örebro.

Del i en större utveckling av torget

I samband med höstens fotoutställning ”Olof Palmes torg, då, nu och framtid” började arbetet med att utforska torgets potential och identitet genom att Örebro kommun frågade hur besökare och verksamheter i området upplever torget idag och hur de vill att de ska se ut i framtiden.

– Svaren från medborgardialogen om Olof Palmes torg visar att många uppskattar det öppna torget, men att det bland annat behövs mer grönska, möbler och liv och rörelse i form av event och restauranger, berättar Tina Andersson, landskapsarkitekt på Örebro kommun.

2026 planerar Örebro kommun att börja utvecklingen av Söders hjärta, som består av Olof Palmes torg, Näbbtorget och intilliggande del av Drottninggatan.

– Söders hjärta ska bli en plats med fokus på människan, grönska och event. En plats där många vill vistas under större delen av dygnet. Sommartorget ger oss möjlighet att testa olika utföranden inför utvecklingen och att samtidigt lyssna in hur örebroarna upplever platsen, förklarar Tina Andersson.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: City Örebro
Sommartorget arrangeras av City Örebro i samarbete med Örebro kommun, ÖBO, Örebroporten, Behrn Fastigheter och White Arkitekter.
Läs mer om sommartorget på: https://cityorebro.com/sommartorg/

You must be logged in to post a comment Login