Omega 3 kan förbättra humöret hos människor med bipolär sjukdom.

Av på 27 september, 2021
Omega 3 kan förbättra humöret

En ny studie visar att en diet, som är utformad för att ändra nivåerna av specifika fettsyror, kan hjälpa patienter med bipolär sjukdom att få mindre variation i sitt humör.

Bipolär sjukdom, som drabbar upp till 2,4% av befolkningen, är ett psykiskt tillstånd där individer upplever cykliska och onormalt förhöjda och/eller deprimerade stämningslägen. Under akuta episoder är delar av hjärnan som reglerar känslor underaktiva, vilket leder till antingen maniska toppar eller depressiva nedgångar. Forskare försöker identifiera sätt att hjälpa patienter med de symtom de upplever mellan dessa stämningsläges-episoder, som kan inkludera smärta, ångest, impulsivitet och irritabilitet.

Målet med studien var att se om specifika kostinterventioner kan hjälpa bipolära patienter med humörvariation mellan episoder av onormal uppvarvning eller depression.

Forskarna utformade en diet för att ändra nivåerna av specifika fleromättade fettsyror. Det är näringsämnen som finns i många livsmedel. Deltagarna i studien behöll sin vanliga stämningslägesstabiliserande medicinering. Tidigare forskning har visat att läkemedel för behandling av bipolär sjukdom förändrar hur kroppar bryter ner eller metaboliserar fettsyror. Biprodukter av denna process aktiverar olika delar av immunsystemet och inkluderar andra kemiska processer som påverkar hur kroppen uppfattar smärta, ett vanligt symptom som rapporteras av personer som lever med bipolära sjukdomar.

Forskarnas hypotes var att genom att ändra typen och mängden fettsyror som konsumeras skulle kroppen generera metaboliter med specifika ändamål, såsom att minska smärta eller inflammation.

Den experimentella kosten minskade konsumtionen av omega-6-fettsyror genom att begränsa rött kött, ägg och vissa oljor och ökad konsumtion av omega-3-fettsyror genom att tillsätta linfrön och feta fiskar som tonfisk och lax. För att hålla deltagarna omedvetna om vilken grupp de var i, gav teamet deltagarna specifika måltidsplaner med instruktioner om hur man lagar maten samt omärkta matoljor och specialtillagade mellanmål och bakade produkter.

Förbättrade det allmänna humöret hos patienter med bipolär sjukdom.

Mer än 80 personer med bipolär sjukdom deltog i kostrådgivning och fick specifika livsmedel att äta under en 12-veckorsperiod. Två gånger om dagen genomförde svarade de på frågor på sina mobiltelefoner sina om deras humör, smärta och andra symtom. Under hela studien fick deltagarna också lämna blodprov så att forskare kunde mäta fettsyranivåer och hur maten påverkade deras kroppar. Resultaten visade att den experimentella kosten förbättrade det allmänna humöret hos patienter med bipolär sjukdom.

”För närvarande kan vi ännu inte rekommendera denna typ av diet för patienter med bipolär sjukdom, även om vi fann att kosten var säker”, kommenterar studieförfattarna. ”Denna diet är inte avsedd att vara en behandling för personer med bipolära sjukdomar som upplever akut, svår depression eller mani”, fortsätter studieförfattarna. ”Vårt mål är snarare att utveckla lösningar för att hjälpa patienter att få bättre långsiktig hantering av sina symtom, inklusive smärta.”

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: David Grönte Medicinsk Konsult AB

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in