Omfattande frekvensförändringar för tv-sändningar i Mälardalen/Dalarna

By on 29 maj, 2017

Tisdagen den 30 maj, genomför Teracom en omfattande frekvensomläggning från sändare i Västerås, Örebro, Eskilstuna, Borlänge, Arboga och många andra kommuner och orter (se lista längst ner). Boende i området som tar emot tv via det digitala marknätet påverkas av förändringarna. Arbetet beräknas pågå mellan klockan 10 och 18.

Teracom AB genomför en frekvensomläggning i marknätet för att frigöra det så kallade 700 MHz-bandet, och för att säkerställa att tittarna ska få samma utbud som idag. Arbetet, som inleddes i mars 2016 innebär att frekvenser för tv-sändningarna i marknätet kommer bytas, och därför behöver tittare som tar emot tv-sändningar via det digitala marknätet med egen antenn göra en kanalsökning efter klockan 18.

– Det är ett stort område med många hushåll som tar emot tv via marknätet. Vi är dock väl förbereda och kommer gör allt vi kan för att det ska ske så enkelt och smidigt som möjligt för alla tittare, säger Marcus Hartmann, kommunikationschef Teracom AB.

Tisdagen den 30 maj är det dags för Mälardalen och delar av Dalarna att genomföra frekvensförändringar för tv. Tre stora sändarstationer och ett flertal mindre sändare påverkas av arbetet. Under dagen mellan klockan 10 och 18 kommer det vara störningar och uppehåll i tv-sändningarna.

– Det känns bra att vi kan säkerställa att tittarna får tillgång till lika många tv-kanaler även efter frekvensomläggningen, säger Marcus Hartmann.

Bakgrund till frekvensomläggningen
Bakgrunden är ett regeringsbeslut att en del av de frekvenser som idag används för tv-sändningar – det så kallade 700 MHz-bandet (694-790 MHz) – ska avsättas för andra tjänster, till exempel mobilt bredband. 700 MHz-bandet motsvarar cirka 25 procent av dagens sändningsutrymme i marknätet.

Genom en omfattande frekvensomläggning och införande av modernare sändningsteknik (DVB-T2) kan vi optimera sändarnätet och därmed bibehålla nuvarande programutbud.

Berör alla hushåll med tv-antenn
Frekvensomläggningen berör alla hushåll som tar emot tv via marknätet med en vanlig tv-antenn. Det gäller både de som enbart tittar på fri-tv-kanaler och de som har betal-tv via Boxer.
Om man bor i ett flerfamiljshus och har kabel-tv, tittar via satellit eller iptv berörs inte det enskilda hushållet. Däremot måste fastighetsägare, eller den som ansvarar för fastighetens tv-nät och som nyttjar marknätets tv-signaler, ändra i mottagningscentralen så att marknätets programutbud kan tas emot efter frekvensomläggningen.

Så här påverkas tittarna
Sändningsuppehåll
Frekvensomläggningen medför att Teracom måste byta viss utrustning på sändarstationerna. Det innebär att det kommer att vara kortare och längre sändningsuppehåll på berörda sändarstationer i respektive område den dag då frekvensomläggningen genomförs. Uppehållen kommer att ske mellan kl. 10.00 och kl. 18.00. Det kan dock även förekomma kortare avbrott dagtid på ett antal sändarstationer på grund av förberedande arbete inför frekvensomläggningen.

Uppdaterad information om sändningsuppehållen kommer att finnas på vår hemsida www.teracom.se och www.antennkollen.se

Fri-tv-tittarna
Alla som tittar på fri-tv – antingen enbart eller via andra tv:n i hushållet, i sommarstugan e t c, behöver göra en kanalsökning/ominstallation av sin digitalbox eller tv för att få fortsatt tillgång till tv-kanalerna efter den regionala frekvensomläggningen.

Fri-tv-kanalerna SVT1, SVT2, Barnkanalen, SVT24, Kunskapskanalen, TV4 och TV6, kommer att sändas i samma teknik som innan omläggningen. Det betyder att tittarna klarar sig med befintlig mottagningsutrustning.

Betal-tv-tittarna
Betal-tv-tittarna kommer att behöva göra en kanalsökning/ominstallation på dagen för frekvensomläggningen i sitt område. En del betal-tv-kanaler byter utsändningsteknik, vilket gör att de betal-tv-tittarna som idag inte har DVB-T2 mottagare behöver byta utrustning för att kunna se samma utbud som tidigare.

Regionala frekvensomläggningar
Vid varje regional frekvensomläggning byter 20 betal-tv-kanaler utsändningsteknik till DVB-T2/MPEG4. Det innebär att hushållen behöver vara utrustade med en digitalbox/tv med stöd för DVB-T2/MPEG4 för att kunna fortsätta titta på nedanstående programtjänster efter omläggningen

Kommuner och orter som påverkas:
Borlänge
Falun
Gagnef
Hedemora
Leksand
Ludvika
Smedjebacken
Säter
Vansbro
Degerfors
Hallsberg
Karlskoga
Kumla
Laxå
Lekeberg
Lindesberg
Ljusnarsberg
Nora
Norberg
Skinnskatteberg
Örebro
Arboga
Enköping
Eskilstuna
Hallstahammar
Heby
Köping
Sala
Surahammar
Västerås

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login