Onlineträning är folkhälsans räddning

Av på 4 maj, 2021
Arkivbild

Träning påverkar både hjärnan och kroppen positivt. Du blir piggare, starkare och mindre stressad. Dock har många människors liv under det senaste året präglats av restriktioner och stillasittande hemarbete. En undersökning från Hälsokedjan Life visar att var tredje svensk har tränat mindre de senaste 12 månaderna. Samtidigt har allt fler testat alternativa lösningar som utomhusträning och online-träning.

All form av rörelse kan påverka hälsan positivt. Utöver de fysiska hälsofördelarna så finns en mängd psykologiska fördelar med motion. Men det gångna året har begränsat och påverkat många människors liv. Detta har tvingat fram helt nya beteenden som tidigare inte har existerat. Detta visas i Hälsokedjan Lifes årliga rapport Hälsobarometern. En av tre svenskar uppger att de tränar mindre än vad de gjorde för ett år sedan. Detta uppger fler kvinnor än män. Samtidigt är det allt fler som hittar nya sätt att träna på. Totalt anger 9 procent att de tränar mer digitalt hemma och 13 procent anger att de tränar mer utomhus än tidigare.

– Det kommer inte som en chock att var tredje svensk tränat mindre det senaste året. För ett balanserat liv behöver man bra kost, motion och vila. Därför är det roligt att se att så många hittar nya sätt att få in träning i vardagen. Onlineträning är idag lättillgängligt och framtiden kommer att bjuda på mycket av detta. Minimalistisk träning med få redskap kommer att dominera folks träningsvanor. Lättillgängligheten kommer även att hjälpa oss att hålla träningsmotivationen uppe, säger Christoffer Rapp, Hälsorådgivare på Life.

Tips på två produkter för dig som tränar

1. Life Multi Sport

Ett välbalanserat tillskott med vitaminer och mineraler för dig som idrottar eller tränar regelbundet. Vitaminerna är av naturligt ursprung för ett bättre upptag.

2. Life Whey Proteinpulver

Ett proteinpulver som innehåller mikrofiltrerat vassleproteinkoncentrat vilket ger dig maximalt med protein och minimalt med kolhydrater. Vassleprotein är en högkvalitativ proteinkälla som är rik på de grenade aminosyrorna (BCAA) L-leucin, L-isoleucin och L-valin som kroppen har lätt för att absorbera.

Fem hälsofördelar med träning

1. Träning reducerar stress

Regelbunden träning minskar våra stressnivåer. När vi känner oss stressade tenderar vi att prioritera bort träningen, något som höjer stressen ytterligare. När känslan av stress kommer kan det vara välgörande med ett lugnt träningspass eller en långpromenad.

2. Hjälper oss att bli gladare och piggare

När vi tränar frigör kroppen endorfiner som gör att vi känner oss lyckliga. Samtidigt hjälper träningen till med att släppa spänningar som tröttar ut både kropp och sinne. Vi blir därför piggare, vilket gör det enklare att få ihop vardagspusslet.

3. Bättre minne

Fysisk aktivitet över lag ökar produktionen av celler i hjärnan som ansvarar för minne och inlärning. Det göra att vi lär oss saker lättare och komma ihåg saker mer effektivt. Därför bör alla mellan 24–45 år träna regelbundet.

4. Bättre sömn

God sömn kan göra underverk för kropp och själ. Det är svårt att tvinga kroppen att somna, men att träna regelbundet hjälper att skapa goda förutsättningar för vår sömn. Forskning visar bland annat att träning ger bättre sömnkvalitet och kortare tid att somna. Se dock till att träna senast två-tre timmar innan läggdags så du hinner varva ner.

5. Ökad livslängd

Regelbunden fysisk aktivitet påverkar våra organ och vävnader, vilket kan bidra till förbättrad hälsa och funktion. Det minskar även risken för många sjukdomar, förbättrar livskvalitet och fysisk kapacitet samt ökar livslängden.

Kosttillskott ersätter inte en varierad kost. Det är viktigt med en balanserad kost och hälsosam livsstil.

Hur har dina träningsvanor förändrats under de senaste 12 månaderna?

  Total Kvinna Man
Jag tränar mer 17 % 15 % 19 %
Jag tränar mer digitalt hemma 9 % 12 % 6 %
Jag tränar mer utomhus, t.ex. i skogen/på utegym 13 % 14 % 12 %
Jag tränar mindre 30 % 31 % 28 %
Mina träningsvanor har inte förändrats under de senaste 12 månaderna 23 % 16 % 29 %
Vet ej 4 % 3 % 4 %

Har du testat online-träning någon gång under de senaste 12 månaderna?

  Total Kvinna Man
Ja, flera gånger 16 % 22 % 9 %
Ja, en gång 9 % 10 % 7 %
Nej 74 % 66 % 82 %
Vet ej 1 % 1 % 1 %

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Life

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in