Opera på Metropolitan i New York åter på bio i Lindesberg

By on 15 september, 2021

Metropolitan-operan är tillbaka på bio efter ett uppehåll på ett helt år på grund av pandemin. Den kommande säsongen livesänder Folkets Hus och Parker föreställningarna till biografer i hela Sverige – däribland Lindesbergs Bio som genom Lindesbergs Filmstudios Operasektion visar sex föreställning med start 9 oktober.

”Vi är väldigt glada att efter den långa nedstängningen åter kunna erbjuda opera till publik i hela Sverige. Det blir ett kärt återseende med en säsong som känns extra passande för en återstart”, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker, i ett pressmeddelande.

Mets livesändningar når över 2.200 biografer i 70 länder på sex kontinenter. Sedan starten 2006 har man sålt mer än 26 miljoner biljetter. I Lindesberg arrangeras Opera på bio av Lindesbergs Filmstudios Operasektion med stöd av Lindesbergs kommun.

Säsongen 2021-2022 visas sex direktsända föreställningar i Lindesberg:

  • 9 oktober: Boris Godunov
  • 4 december: Eurydike
  • 29 januari: Rigoletto
  • 12 mars: Ariadne på Naxos
  • 7 maj: Turandot
  • 21 maj: Lucia di Lammermoor 

Biljetter och abonnemang säljs på Lindesbergs bibliotek (0581-81140). Resterade biljetter säljs i kassan vid respektive föreställning. Priser: 240 kr för vuxen; 180 kr för ungdom under 26 år; Abonnemang: 1.080 kr för alla sex föreställningar. 

…………….

Lördag 9 oktober: BORIS GODUNOV

Säsongens första opera från Met är Musorgskijs mästerverk Boris Godunov. På efterfrågan från publiken får vi uppleva originalversionen från 1896.  René Pape repriserar sin hyllade tolkning som den ryske tsaren. Operan är ett psykologiskt skådespel om människa och makt. Föreställningen utspelar sig mot bakgrund av inbördeskriget på 1500-talet, som i historieböckerna brukar kallas den ”stora oredan”. Man brukar säga att om det är en opera som ska symbolisera Ryssland, så är det Boris Godunov. Tack vare publikens önskemål om kortare speltider under pandemin presenterar Met originalversionen från 1896, som är två timmar och en kvart.

SPELTID: Cirka 2 timmar 20 minuter
I ROLLERNA: David Butt Philip (Grigorij), Maxim Paster (Shuiskij), Alexej Markov (Sjelkalov), René Pape (Boris Godunov), Ain Anger (Pimen), Stanislav Trofimov (Varlaam)…

…………….

4 december: EURYDIKE

Den grekiska myten om Orfeus, Eurydike och den oemotståndliga musiken har berättats i tusentals år. I denna magiska opera upplever vi berättelsen från Eurydikes perspektiv. Myten om Orfeus, som försöker tygla musikens kraft för att rädda sin älskade Eurydike har inspirerat kompositörer sedan operakonstens begynnelse. Stjärnskottet Matthew Aucoin för traditionen vidare i modern tid med en ny vinkel på berättelsen. Librettot är skrivet av Sarah Ruhl, mottagare av Genius Grant-stipendiet, efter hennes hyllade pjäs från 2003. Här återberättas myten ur Eurydikes perspektiv.

SPELTID: Cirka 2 timmar 45 minuter inkl. en paus
I ROLLERNA: Erin Morley (Eurydike), Joshua Hopkins (Orpheus), Jakub Józef Orliński (Orpheus alter ego), Nathan Berg (Eurydikes far), Barry Banks (Hades)

…………….

29 januari: RIGOLETTO 

The Met startar det nya året med Bartlett Shers nyskapande uppsättning av Verdis mästerverk Rigoletto.  En ny version av Verdis dramatiska tragedi om hovnarren Rigoletto. Tony Award-pristagaren Bartlett Sher förflyttar handlingen till 1920-talet. Räkna med snygg art deco-scenografi och eleganta kostymer, skapade av två designers som tillsammans vunnit hela åtta Tony Awards. Barytonen Quinn Kelsey gör rollen som Rigoletto för första gången på Met. I rollen som Gilda ser vi sopranen Rosa Feola. Dirigerar gör Daniele Rustioni. 

Den första operan i Giuseppe Verdis ”trilogi” som också inkluderar Trubaduren och La traviata. Rigoletto kretsar kring tre huvudpersoner: en hovnarr, briljant men trasig till kropp och själ; den sybaritiske adelsmannen han tjänar och narrens naiva tonårsdotter som hamnar mittemellan dem. Det är berättelse om kärleken i alla dess former – föräldrakärlek, romantisk och köttslig kärlek – utspelad med en berusande vacker musik och ett nyanserat och psykologiskt inkännande libretto. Med en handling som går från förförelse till kidnappning och i slutändan mord är operan i huvudsak berättelsen om en ödesdigert överbelastad ensamstående förälder som desperat vill skydda sin enda dotter.

SPELTID: Cirka 3 timmar 10 minuter inkl. 2 pauser
I ROLLERNA: Quinn Kelsey (Rigoletto), Rosa Feola (Gilda), Piotr Beczała (Hertigen av Mantua)

…………….

12 mars: ARIADNE PÅ NAXOS 

Ariadne på Naxos är en av Strauss mest omtyckta operor. Denna komiska enaktare har ett libretto av Hugo von Hofmannsthal, som även skrev texten till Rosenkavaljeren. Lise Davidsens kritikerhyllade tolkning av titelrollen Ariadne kan upplevas för första gången på Met. Librettot bygger delvis på den gamla antika myten om Ariadne. Ariadne-myten berättar hur prins Theseus ger sig av till Kreta för att döda minotauren, och får hjälp av prinsessan Ariadne. Paret blir kära, men på resan till Aten stannar de till på ön Naxos, där Theseus passar på att smita iväg ensam. Ariadne beklagar sitt öde, men får snart fullt upp med både Harlekin, Hermes och Bacchus. 
Den enastående ensemblen har också mezzosopranen Isabel Leonard som kompositör för operan-i-operan kring vilken handlingen kretsar. Sopran Brenda Rae gör den livliga Zerbinetta och tenoren Brandon Jovanovich är Ariadnes älskare. Marek Janowski dirigerar.

SPELTID: Cirka 2 timmar och 50 minuter inkl. en paus
I ROLLERNA: Lise Davidsen (Ariadne), Isabel Leonard (kompositören), Brenda Rae (Zerbinetta), Brandon Jovanovich (Bacchus)

…………….

7 maj: TURANDOT 

Anna Netrebko gör äntligen rollen som Turandot på Met. Puccinis underbara mästerverk med opera-hiten Nessun dorma. Mets regerande dramatiska sopran och superstjärna Anna Netrebko gör för första gången rollen som Turandot på Met, i Franco Zeffirellis klassiska uppsättning. Yonghoon Lee är prinsen som vill vinna den iskalla prinsessans hand (och inte förlora huvudet), och sjunger den episka opera-hiten ”Nessun dorma”. Marco Armiliato dirigerar Puccinis spännande operaföreställning.

SPELTID: Cirka 3 timmar och 15 minuter inkl. 2 pauser
I ROLLERNA: Anna Netrebko (Turandot), Michelle Bradley (Liù), Yonghoon Lee (Calàf), Ferruccio Furlanetto (Timur)

…………….

21 maj: LUCIA DI LAMMERMOOR

Donizettis mästerverk Lucia di Lammermoor bygger på en roman av Sir Walter Scott. En historia om kärlek som berättas genom den vackraste och mest virtuosa bel cantosång. Donizetti skrev Lucia di Lammermoor när han var på toppen av sin karriär, och operan har kommit att bli en av de mest älskade. I rollen som Lucia ser vi sopranen Nadine Sierra, som fascinerat Met-publiken i roller som Gilda i Rigoletto, Susanna i Figaros bröllop och Ilia i Idomeneo. Nu tar hon sig an en av operakonstens mest legendariska roller – den plågade hjältinnan i Lucia di Lammermoor. I rollen som Lucias älskade Edgardo ser vi den fantastiske mexikanska tenoren Javier Camarena. Lucia di Lammermoor på Met är en ny uppsättning av australiensiske teater- och filmregissören Simon Stone i hans Met-debut.

SPELTID: Cirka 3 timmar och 25 minuter inkl. 2 pauser
I ROLLERNA: Nadine Sierra (Lucia di Lammermoor), Javier Camarena (Edgardo), Artur Ruciński (Enrico), Matthew Rose (Raimondo)

Kultur | Örebro län Lindesberg
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login