Optiker utan gränser delade ut 3 849 glasögon i Bolivia

Av på 28 april, 2019
Optiker Shahed Sabtti i Bolivia tillsammans med en kvinna som blev mycket nöjd med sina nya glasögon.

Optiker utan gränser, en biståndsorganisation startad av Synoptik, har just kommit hem från sin nionde hjälpresa. I år gick resan till Bolivia där man med glasögon skänkta av svenska folket kunnat hjälpa barn och vuxna till god synhälsa och därmed få förutsättningar till ett bättre liv. Under två veckor i april har ett team på tio optiker och assistenter använt all sin optiska kunskap och gjort 2 397 synundersökningar och provat ut 3 849 glasögon till behövande. Nu vill Synoptik tacka alla som skänkt sina glasögon och gjort detta möjligt.

För varje år och plats Optiker utan gränser besöker får vi bevis på hur stor skillnad ett par fungerande glasögon gör. Samtidigt är glasögon i utvecklingsländer en dyr utgift för många och på vissa håll finns knappt möjlighet att träffa en optiker. Det är otroligt viktigt att se bra för att kunna studera, utbilda sig och jobba. Därför är vi så glada och stolta över att vi genom vårt biståndsprojekt kan fortsätter kämpa för allas rätt till god synhälsa. Tusen tack till alla som skänkt sina glasögon och gett dem nytt liv! Utan svenska folkets begagnade, men väl fungerade glasögon, hade det inte varit möjligt, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör Synoptik.

Optikerteamet fick uppleva flera minnesfulla möten. Bland annat kunde Andres, tio år, få glasögon som hjälper honom med skolarbetet. Han berättade att han nästan alltid har ont i huvudet och att det är extra jobbigt när han måste läsa böcker. Han fick ett par glasögon i sin styrka och fick test-läsa en dagstidning. Han blev otroligt glad och sa att han ville gå hem och provläsa sin bok ’på riktigt’.

De insamlade glasögonen hjälpte även många i Bolivia att kunna klara sitt arbete bättre och för äldre att lättare kunna utföra sitt handarbete.

Vi träffade många chaufförer som hade en så dålig synhälsa att de inte skulle få köra utan glasögon i Sverige. Men efter synundersökningar och utprovade glasögon har vi kunnat ge chaufförerna en mer trafiksäker syn och känna sig trygga på jobbet, säger John Godoy, optiker på Synoptik och initiativtagare till Optiker utan gränser.

Inför årets biståndsresa till Bolivia hade John Godoy förberett en manual som skulle underlätta för kommunala hälsoarbetare att fortsätta utföra enklare synundersökningar efter att Optiker utan gränser lämnat dem och därmed tidigt kunna upptäcka tecken på försämrad syn hos befolkningen.

– Jag introducerade manualen för 25 lokala hälsoarbetare från Röda Korset som hade anmält intresse för att fortsätta arbetet med synhälsa i Bolivia. De var taggade på projektet och vi hoppas att det fungerar smidigt att anteckna patienter med dålig syn och se till att de får chans att komma till en optiker i regionen. Jag hoppas återvända till Bolivia i vinter för att följa upp hur det har gått med projektet, säger John. 

Tidigare har Optiker utan gränser gjort hjälpresor till bland annat Peru, Bolivia, Guatemala och Nicaragua. Optiker utan gränser är fortsatt Sveriges största glasögoninsamling och har under åren samlat in över 424000 glasögon och har sammanlagt hjälpt cirka 25400 människor till ett liv utan synfel. Nästa resa planeras till våren 2020. Synoptik tar tacksamt emot begagnade glasögon och solglasögon i alla butiker året runt.

Fakta om världens syn**

  • Över 250 miljoner människor beräknas ha nedsatt syn, en siffra som väntas öka i framtiden.
  • 80 procent av alla synnedsättningar kan avhjälpas eller förebyggas. Glasögon är fortfarande det bästa och mest tillgängliga hjälpmedlet för detta eftersom just okorrigerade brytningsfel är den främsta orsaken till måttlig och svår synnedsättning.
  • Grå starr är den vanligaste orsaken till blindhet i medel- och låginkomstländer. Grå starr kan förebyggas med solglasögon.

Optiker utan gränser i siffror

  • Optiker utan gränser har under åren samlat in cirka 424 000 glasögon. De som inte använts under resorna har skänkts vidare till Vision For All för att ingå i andra biståndsprojekt.
  • Totalt har Optiker utan gränser hjälpt över 25 390 medmänniskor att se bättre.
  • Av dem man hjälper är cirka 60 procent kvinnor. En majoritet har aldrig ägt ett par glasögon tidigare.

Vad är Optiker utan gränser?
Optiker utan gränser är en biståndsorganisation startad av Synoptik som hjälper människor i tredje världen till ett liv utan synfel. Via Synoptiks butiker samlas begagnade glasögon in som under årliga hjälpresor skänks till behövande. Synoptiks optiker och assistenter genomför synundersökningar och utprovningar av glasögon på plats. Samarbetet sker med Vision For All, en svensk biståndsorganisation som hjälper till med lokala kontakter och bistår i arbetet.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in