Optiker varnar: Halloweenlinser kan skada dina ögon

Av på 30 oktober, 2018
Arkivbild

”Optiker varnar nu för de populära partylinserna som blivit allt mer populära under Halloweenfirandet. Riskerna för infektion är stora om man använder dem fel. – Linserna i sig är inte farligare än andra linser men används de fel är risken stor ögonskador”, säger Caroline Schiller, optiker på optikkedjan Specsavers

Allt fler firar den amerikanska högtiden Halloween, och till traditionen hör att sminka och klä ut sig. Vanligt i det sammanhanget är så kallade partylinser som får ögonen att speciella ut, som exempelvis kattögon. Linserna är i sig inte farligare än vanliga linser, men det finns risker när det gäller själva användandet. Därför varnar nu optikkedjan Specsavers för riskerna med de populära partylinserna:

”Många delar partylinser med en kompis. Eftersom vi alla har olika bakterieflora, så kan man sprida sjukdomar till varandra, som i sin tur kan orsaka ögonskador – så det är verkligen inte att rekommendera”, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

En annan risk är att man har linserna i under för lång tid.

”Det är lätt hänt eftersom man oftast använder dem vid något enstaka tillfälle. Vanligtvis handlar det om så kallade månadslinser, och när man väl öppnat förpackning är det 30 dagars användning i sträck som gäller, oavsett hur många dagar man haft dem i ögonen. Bakterier växer ju till i en linsdosa. Det är då lätt att linserna ligger länge och utan att man byter linsvätska, vilket ger ökad risk för infektion”, varnar Caroline Schiller.

Så – för alla Halloweenfirare där ute som tänker köpa partylinser, vilket är ditt bästa råd:

”Min rekommendation är att man absolut kan använda dem, men tänk då på att rengöra dem som man ska och jag avråder verkligen från att byta eller låna ut linserna till någon. Annars sprider man alltså lätt infektion! När Halloween är över ska man kasta dem!”

Fakta/Partylinser – tänk på detta:

  • Rengör ordentligt
  • Byt inte linser med kompisar
  • Släng dem efter Halloween

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in