Orättvisorna mellan ROT och RUT

Av på 16 augusti, 2013

Skatteverket betalde under första halvåret 2013 ut 8,1 miljarder kronor, där ROT stod för majoriteten på 6,9 miljarder och RUT 1,2, enligt Skatteverket 2013-07-10. En diskussion som behövs föras närmare är varför det finns så väsentliga skillnader mellan ROT och RUT avdragen som påverkar såväl företagen som konsumenten.

Syftet med RUT är att göra svarta jobb vita samt att få in fler på arbetsmarknaden och slippa, samt underlätta för stressade barnföräldrar att kunna köpa dessa tjänster. Utan köpare, finns ingen marknad. Men det är här reglerna för ROT och RUT börjar skilja sig. För en snickare som använder ROT avdrag är det inga problem för dem att köpa med sig virke och annat material. Men för oss som arbetar inom RUT och matlagning, för att underlätta för stressade familjer, är det förbjudet att handla och ta med råvarorna till kund. Utan de måste finnas på plats när vår kock kommer.

Sveriges Kockars VD, Daniel Fogmark, tycker det hela är bisarrt. Om syftet verkligen vore att underlätta för småbarnfamiljer med stressiga scheman, är det kanske inte själva matlagningen som är det stora problemet, utan att handla bra råvaror som tar tid. Andra saker som skiljer sig är vi är förbjudna att servera, utan det måste gästerna själva göra. Men bartenders är okej enligt RUT, hur tänkte de där? Att en stressad småbarnsfamilj kan ha nytta av någon som kommer och mixar drinkar till familjen en fredagskväll?

Daniel fortsätter, detta är ungefär att likställa att snickaren som nyttjar ROT-avdraget, inte får ordna bra rabatterat material till byggnationen han ska genomföra. Och istället för att ha en lärling eller liknande med sig, har en äppelplockare som har noll anknytning till vad som verkligen behövs.

Dessutom på oss som småföretagare genomförs tidskrävande kontroller hela tiden. Vi blev precis klar med en och allt var klart under förra veckan – då vi har rent mjöl i påsen. Nu i veckan dimper ett nytt brev ner om ytterligare en kontroll från Skatteverket. Hade vi vetat detta när vi startade hade vi valt en helt annan bransch och område. Som det är nu skrämmer Skatteverket bort småföretagare inom RUT och det kommer återgå till som det var innan, samt att dem som utformat regelverket borde verkligen ta sig en titt i spegeln och fråga sig, var det detta vi ville åstadkomma?

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in