Örebro bästa kommun i Närke

Av på 12 juni, 2020

För femtonde året i rad gör tidningen Fokus kommun-rankningen Bäst att leva. Med över 200 faktorer i botten är det den mest ambitiösa jämförelsen av Sveriges kommuner. Lomma i Skåne står överst på prispallen 2020. Täby och Mölndal är tvåa respektive trea.

Alla Sveriges 290 kommuner har jämförts i tio huvudkategorier, bland annat demokrati och jämställdhet, utbildning, kultur och miljö. Totalt har antalet mätpunkter mer än fördubblats sedan förra året.

– Det finns flera viktiga trender i Sverige just nu som Bäst att leva 2020 fångar upp och sätter fingret på, säger Fokus chefredaktör Jon Åsberg. Som exempel är det mycket intressant att Gröna vågen är så tydlig. Storstäderna tappar befolkning till andra tätorter, och även till landsbygden. Det är sånt som stadsplanerare, beslutsfattare och politiker på både riksplanet och kommunal nivå måste hålla järnkoll på.

I Närke klarar sig alltså Örebro bäst med plats 23 i den totala rankningen, Lekeberg ligger väl till i kategorin Trygghet där de en hedrande förstaplacering i riket.

Bäst att leva-rankningen har utvecklats varje år sedan starten. Nytt för i år är exempelvis en utveckling av de sociala faktorer som visar hur kommuninvånarna egentligen mår. Även trygghetsmått och resultat av investeringar i utbildning har fått en översyn.

Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Fokus
Se hela listan med alla kommuner i Närke och resten av Sverige här https://www.fokus.se/2020/06/har-ar-det-bast-att-leva-2020/.

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in