Örebro behöver fler hyresrätter som människor har råd att bo i

By on 14 november, 2019
Arkivbild

Idag släpper Hyresgästföreningen sin rapport ”unga vuxnas boende”. Rapporten visar att av Sveriges 20-27 åringar är det 23% eller 238 000 som är ofrivilligt hemmaboende. Att vara hemmaboende är numer den vanligaste boendeformen inom denna grupp. Bristen på bostäder slår extra hårt mot utsatta grupper så som arbetslösa och lågutbildade.

”Det här är skrämmande läsning. Ett resultat av detta är att unga vuxna inte kan flytta dit där jobb och utbildning finns. Det är ju i den här åldern du formar din självständighet och framtid.”, säger Dan Hersan, ordförande Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

Rapporten, som är framtagen tillsammans med Enkätfabriken visar också att hyresrätten är förstavalet som boendeform om de hemmaboende får välja. Kombinationen av flexibilitet och trygghet och ett riskfritt boende som inte bygger på ekonomisk spekulation är det som främst lockar.

”För att få ut Sveriges unga vuxna på bostadsmarknaden måste fler bostäder byggas, många av dem hyresrätter. Som rapporten visar är det just hyresrätten som är och förblir det viktigaste verktyget för unga att ta sig hemifrån och påbörja sitt verkliga vuxenliv.”

Lokalt | Örebro
Örebronyheter

Källa Hyresgästföreningen

You must be logged in to post a comment Login