Örebro bland de bästa i Sverige

By on 6 november, 2022
Arkivbild

Örebro bland de bästa i Sverige på att uppmuntra till miljövänlig biltvätt, när Årets biltvättarkommun 2022 nu utses tar Örebro en plats på topplistan för första gången sedan tävlingen instiftades 2018.

Kommunen har genom olika aktiviteter uppmuntrat invånarna att inte fultvätta bilen på gatan.

Varje år utförs det tolv miljoner biltvättar hemma. För att uppmärksamma detta arrangerar miljöinitiativet Hållbar biltvätt, för femte året i rad, tävlingen Årets biltvättarkommun. Syftet med tävlingen är att få fler kommuner att informera om hur man tvättar bilen på rätt sätt. I år lyckades Örebro kommun för första gången knipa en plats i topplistan.

– Örebro kommun har med engagemang informerat och uppmuntrat kommuninvånarna att tvätta bilen på en godkänd anläggning. Det är särskilt roligt när nya kommuner visar intresse för att driva denna viktiga fråga, säger Robert Dimmlich, initiativtagare till Hållbar biltvätt och vd för Organisationen Sveriges Servicestationer.

Örebro kommun har idag rekommendationer och speciella rekommendationer för biltvätt vid vattenskyddsområden. Via kampanjer i sociala medier, postutskick, intervjuer i media och annonser har de fått ut budskapet om varför kommuninvånarna inte ska tvätta bilen på gatan. Inför Stora Biltvättarhelgen i april gjordes en riktad kampanj. 

– Det känns jättekul att vara en kommun som utmärker sig att under året ha genomfört ett antal insatser kring biltvättarfrågan. Det är också särskilt roligt när samarbete över verksamhetsgränserna ger bra resultat, som i det här fallet tillsammans med VA-verksamheten på kommunen. Många känner inte till att det smutsiga tvättvattnet från biltvätt på gatan rinner ut helt orenat i diken och vattendrag. Därför behövs ökad kunskap om den mängd skadliga kemikalier, oljerester och metaller som hamnar i naturen. Många av våra kommuninvånare har nära till en biltvätt eller gör-det-själv-hall och genom att få fler att välja det alternativet gör vi skillnad, säger Amanda Näsström, enhetschef på Miljöskyddsenheten på Miljökontoret på Örebro kommun.

1000 ton tungmetaller och 50 ton olja i naturen varje år

Att tvätta bilen hemma på gatan kan verka harmlöst, men i själva verket medför det att 1000 ton tungmetaller och 50 ton olja släpps ut i naturen årligen. Det smutsiga tvättvattnet rinner ner i dagvattenbrunnar och sedan vidare ut i sjöar, hav och vattendrag.

– Idag finns ingen lagstiftning som reglerar hemmatvättandet. I stället ligger ansvaret hos kommunerna. Vår undersökning visar dock att många kommuner inte har tillräckligt med resurser för att driva frågan, vilket såklart är problematiskt om vi ska kunna få ner fultvättandet, säger Robert Dimmlich.

Sveriges 10 bästa biltvättarkommuner

  1. Ulricehamn
  2. Kristinehamn
  3. Nässjö

Plats 4-10 utan inbördes ordning

  • Örebro
  • Skara
  • Uppsala
  • Umeå
  • Tranås
  • Sollentuna
  • Upplands Väsby

Örebro
Örebronyheter

Källa Organisationen Sveriges Servicestationer
Om utnämningen Årets biltvättarkommun 2022:
Hållbar biltvätt gick i augusti 2022 ut med ett frågeformulär till samtliga kommuner i Sverige för att ta reda på hur aktiva de var med att informera kommuninvånarna om nackdelarna med biltvätt på gatan. Totalt 100 av landets 290 kommuner svarade. Av dessa var det framför allt tre kommuner som utmärkte sig: Ulricehamn, Kristinehamn och Nässjö. Vinnaren, Ulricehamns kommun, erhåller förutom äran ett pris i form av en blå glasdroppe som symbol för rent vatten. Som kommun i topp för femte året i rad, mottar Kristinehamn en hedersutmärkelse. Utnämningen infördes år 2018. Första året vann Enköpings kommun, år 2019 vann Kristinehamns kommun, år 2020 vann Sollentuna kommun och år 2021 vann Kristinehamns kommun.

You must be logged in to post a comment Login