Örebro HK bröt Leksands segersvit

By on 28 januari, 2023
Arkivbild - Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro Hockey förlorade stort i torsdags mot Oskarshamn, laget såg ut att vara inne i en negativ trend. I kvällens match mötte man ett Leksands IF på bortaplan som kom till match med fyra raka vinster i bagaget, en svit som Örebro bröt när man vann rättvist.

Örebro öppnade matchen starkt där man styrde matchen mot ett formstarkt Leksand, man tryckte tillbaka hemmalaget genom att inte ge bort något där inga direkta chanser uppstod. Framåt visade man upp ett bra tempo, kreativitet, något som ledde fram till Örebro ledningsmål i den femte minuten. Tempot höll i ca åtta minuter för att sedan avta, den här gången man inte alldeles för mycket där man ändå kunde hålla en sån nivå, som gjorde att man fortsatt kunde hålla ett jagande Leksand stången.

Stärkta av insatsen från inledningsperioden kom Örebro ut i den andra och mer eller mindre sköljde över Leksand spelmässigt, man hade även marginalerna på sin sida. I den 11 minuten fick Leksand pucken i mål, ett mål som dömdes bort efter videobedömning för spark. Men hade inte Örebros målvakt Jonas Arntzen svept in pucken med benskydden i eget mål hade den, sett till riktningen pucken hade hade den gått utanför. Bara minuten efter var det Örebro som efter stabilt som kunde utöka ledningen. En annars ganska lugn match, inga utvisningar började känslorna komma fram och det hettade till. I slutet av matchen drog Kristian Näkyvä på sig den första utvisningen, en helt ogenomtänkt tackling på en icke puckförande spelare i Leksand som renderade i en utvisning på fem minuter. Nu tog det inte lång tid innan Leksand fick hål på Örebros Jonas Arntzen, 34 sekunder senare var det var reducerat.

Örebro inledde tredje perioden med en man mindre i 3.55 minuter där man visade upp både lugn och följsamhet, ett spel som man fortsatte med. I den elfte minuten blev Gustav Backström skadad och fick utgå efter att ha tagit emot en tackling, tacklingen tog olyckligt över höger arm upp mot axelfästet och han fick utgå. Man fortsatte att dra på sig utvisningar men gjorde inte förhastat där man inte gick bort sig, de puckar som gick igenom avvisades av Jonas Arntzen. Leksand plockade ut målvakten i slutet av matchen, ett drag som gjorde att Örebro med 43 sekunder kvar av matchen sätta pucken i mål för att avgöra den.

Det är såhär man ska spela matcher, göra en avvägning om hur energi och tempo man ska inleda med för att sen kunna gå ner och hålla en hyfsat hög nivå hela tiden ut. Det såg lugnt och stabilt ut, när Örebro var i spel med en man mindre på isen var man följsam där man inte stod för något som såg förhastat ut. I den tredje perioden var man en man mindre i hela ca tio minuter, sett till utvisningar och att Leksand tog ut målvakten med 2.30 minuter kvar av matchen. Där och då stod man för en avgörande insats där man visade upp det man hade gjort under i stort sett hela matchen, kan man fortsatt visa upp det här spelet i kommande tillställningar kommer man garanterat ta sig vidare. Hur långt det skulle kunna gå får både spel och tid utvisa.

Örebro var det bättre laget mot Leksand och vann rättvist med 3-1, något som skottstatistiken visade då man vann den med 32-19.

I och med vinsten klättrade Örebro upp ett steg i tabellen till en femte plats och har nu 63 inspelade poäng, i den 39 omgången av Svenska Hockeyligan tar man sig an Växjö Lakers HC tisdag 31 januari, det gör man på bortaplan.