Örebro HK föll hårt trots dominans hemma mot HV71

By on 30 december, 2018

Kämpande Örebro Hockey tog emot HV71 i den 29 omgången av Svenska Hockeyligan, hemmalaget ett nytänt HV71 som har vaknat till liv ordentligt under nye tränaren Stephan ”Lillis” Lundh. HV71 har tagit 19 av 24 poäng sedan ”Lillis” blev tillsatt på posten som tränare, laget har tre raka segrar i bagaget.

Eero Kilpeläinen var sjuk och Stefan Steen fick ställa sig i målet, Rasmus Rissanen är fortsatt avstängd, vinst är mer eller mindre ett måste i varje match för ÖHK, lagen under ligger inte långt efter. Mora IK tog emot Luleå Hockey i en match som startade samtidigt som Örebros, Timrå IK tog emot Linköping HC och den matchen gick igång 18.00.

HV71 öppnade första perioden starkt och hade bra tryck mot Örebros mål, hemmalaget stod emot där de även städade av ett boxplay i andra minuten. Örebro som för tillfället har ligans bästa powerplayspel kunde ta ledningen med en man mer på isen, hemmalaget tog tag i spelet efter ledningsmålet visade upp ett riktigt starkt spel och perioden avslutades i ledning.

Örebro startade den andra perioden en aning svagt där de tappade markeringar i egen zon, något som HV71 kunde utnyttja genom att både kvittera i den tredje minuten och ta ledningen 35 sekunder senare. Hemmalaget vaknade till liv och jobbade sig tillbaka ordentligt, det skapades både riktigt farliga lägen där det missades helt öppet mål, ramträffar samt att HV71s målvakt Jonas Gunnarsson storspelade mellan stolparna. Perioden avslutades med HV71 i ledning.

Det var Örebro som styrde och ställde i den tredje perioden, där de mer eller mindre parkerade i moståndarens zon. 15 minuter av den sista perioden var det totalöverläge för Örebro, 9-0 i skottstatistik favör för hemmalaget men inget mål. Första skottet på mål för HV71 kom i den 16 minuten och i den 18 minuten utökade de även ledningen i ett powerplay. Ett överläge som kom tack vare att Tylor Spink i Örebro drog på sig en utvisning i den 16 minuten helt onödigt.

Sett till spelet över tre perioder kan man konstatera att Örebro sett till spelet skulle ha stått som vinnare efter slutsignal, hemmalaget hade spelet till större delen där det fanns öppna lägen, ramträffar och i alla fall den sista perioden ett dominant spel. Att spela runt puck och att avsluta utan skärpa gör att det inte blir mål, samt att det där med att dra på sig onödiga utvisningar i slutet av matcher ska man inte göra. Men det där med att lära sig av tidigare erfarenheter verkar vara svårt, något som det borde ha tänkts på idag.

Sista matchen 2018 slutade inte som den borde sett till ett faktiskt grymt bra spel, men förlust efter slarv för Örebro. Mora IK förlorade mot Luleå Hockey hemma, fortsatt två poäng upp till Örebro i tabellen. Första matchen 2019 för ÖHK blir borta mot Malmö Redhawks på Trettondagsafton lördag 5 januari.

Första perioden andra minuten utvisning Örebro, två minuter Tylor Spink för hög klubba, boxplay Örebro som klarades av. Sjunde minuten utvisning HV71, två minuter Joakim Andersson för crosschecking. Powerplay mål Örebro nionde minuten, Patrik Virta gjorde 1-0.

Första perioden slutade 1-0 till Örebro
Skottstatistik första perioden Örebro HK 15 – HV71 9

Andra perioden tredje minuten mål HV71, Max Wennlund kvitterade till 1-1. Fjärde minuten mål HV71, Sebastian Wännström gjorde 2-1, det gick 35 sekunder mellan målen. Tionde minuten utvisning HV71, två minuter Max Wennlund för tripping. Powerplay Örebro, ingen utdelning.

Andra perioden slutade 2-0 till HV71
Skottstatistik andra perioden Örebro HK 12 – HV71 9

Tredje perioden åttonde minuten utvisning HV71, två minuter Markus Lauridsen för tripping. Powerplay Örebro, ingen utdelning. 16 minuten utvisning Örebro, två minuter Tylor Spink för interference. Powerplay HV71 som gav utdelning, Robin Figren mål, 3-1 i den 18 minuten. Örebro tog timeout 19 minuten, ta-ut-målvakten-taktiken började i samma minut, men gav ingen utdelning.

Tredje perioden slutade 1-0 till HV71