Örebro HK gav bort matchen mot Timrå

By on 25 mars, 2023
Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro HK tog tillbaka kommandot i senaste matchen i kvartsfinalserien mot Timrå, vinst idag och man är vidare till semifinal. Inför ett fullsatt kokande Behrn Arena tog man emot Timrå IK, en match där man gav bort vinsten och nu det blir en sjätte match i Timrå.

Det märktes från start att det här var en riktigt viktig match, man kunde nästan ta på stämningen som ramade in matchen. Örebro började bra och tog stod upp bra mot ett Timrå som bara måste vinna, fysiskt och böljande spel där Örebro visade upp ett fint spel. Det var Timrå som tog ledningen åttonde minuten, Örebro kvitterade i den 15 minuten under ett powerplay. Målet i sig var ett riktigt hockeygodis där man rullade upp ordentligt i ett klapp klapp spel, sist på pucken var Emil Larsson som kunde raka in kvitteringspucken. Trots det jämna spelet under inledningsperioden så var Örebro i förarsätet, oavgjort stod sig perioden ut.

Örebro hade med sig det fina spelet in i den andra perioden, ett spel man hade byggt upp över tid under de första 20. Man fortsatte att dominera genom ett stabilt passningsspel, man mötte upp högt i banan där man störde Timrås spel. I den 13 kom Örebros ledningsmål, igen i powerplay. Den som låg bakom Timrås utvisning var Örebros alldeles egna filmstjärna Mattias Bromé som föll efter en smekning från en Timråspelare, Mattias själv hävdade bestämt att motståndaren drar hårt hårt i brallan, döm själva. Frågan är väl egentligen om ska man göra precis allt för laget, och ska man egentligen vara enögd som hemmasupporter? Under de två sista minutrarna var det Timrå som låg på ordentligt mot Örebros mål stärkta av Bromés insats, men man fredade sig och man gick till pausvila med en 2-1 ledning.

Stärkta av avslutningen i den andra perioden var det Timrå som kom ut i tredje perioden där man mer eller mindre sköljde över Örebro,  i den fjärde minuten kom kvitteringen från gästerna. Målet förekom av en klar offside där pucken helt klart var över linjen, ännu en domarmiss eller en kompensation som ledde fram till mål, det måste vara bättre nivå när det står så mycket på spel. Målet gav ytterligare energi till gästerna som ökade ett snäpp till, Örebro var ordentligt tillbakatryckta men man klarade av det också. Timrås energi sinade till sluta, då tog Örebro över och visade styrka. Med ca tre minuter kvar av perioden och hemmalaget inne i ett bra stim tyckte Jhonas Enroth att han skulle gripa in, en solklar tripping som gjorde att gästerna fick chansen igen. När paussignalen gick var det oavgjort, matchen till en fjärde period.

Det tog inte lång tid i den fjärde perioden innan Timrå hade slagit in vinstpucken, målet kom efter en spelvändning där gästerna kopplade greppet i Örebros zon. Mycket trafik framför Örebros Jhonas Enroth som inte såg pucken gjorde att gästerna tog hem den femte omgången.

Att Örebro tappade övertaget kan härledas till Mathias Bromés insats i den andra perioden (enligt mig) där han valde att falla riktigt riktigt lätt, en aktion som kortsiktigt gav utdelning men som på sikt bara stärkte Timrå. Men å andra sidan gav man motståndarna den energi som man hade saknat innan, ilska kombinerat med energi lyfte Timrå ordentligt. Att man sen kunde fylla på tanken genom att målen kom gjorde inte saken lättare för Örebro, ett hemmalag som stundtals såg alldeles för tafatta ut. I en sån har match måste man vara på tå konstant, man kan inte gå ner i tempo och intensitet som Örebro gjorde då och då. Man hade ett fint spel med en speldominans som borde ha lett fram till en seger, men men nu gick det som det gick.

Nu vänder kvartsfinalserien tillbaka till Timrå för den sjätte omgången, Örebro har fortsatt en ledning med 3-2 i matcher. Kan man bara hålla ihop spelet ska Örebro kunna avgöra i på bortaplan i NHC Arena i Timrå, matchen spelas måndag 27 mars 2023.


Matchfakta Örebro HK – Timrå IK

Första perioden

 • 05.45 Utvisning Örebro, två minuter Filip Berglund, Delay of game
 • 07.46 Mål Timrå, 0-1 Emil Pettersson.
 • 09.51 Utvisning Timrå, två minuter Anton Lander, Interference.
 • 12.29 Utvisning Timrå, två minuter Anton Lander, Holding.
 • 14.04 Mål Örebro i powerplay, 1-1 Emil Larsson.

Första perioden 1-1
Skottstatistik första perioden Örebro HK 6 – Timrå IK 5

Andra perioden

 • 26.05 Utvisning Timrå, två minuter Robin Hanzl, Slashing.
 • 27.48 Utvisning Timrå, två minuter Joonas Lyytinen, Delay of game.
 • 31.12 Utvisning Timrå, två minuter Joonas Lyytinen, Interference.
 • 32.44 Mål Örebro i powerplay, 2-1 Filip Berglund.

Andra perioden slutade 1-0 till Örebro
Skottstatistik andra perioden Örebro HK 18 – Timrå IK 9

Tredje perioden

 • 41.19 Utvisning Örebro, två minuter Rasmus Rissanen, Crosschecking.
 • 43.07 Mål Timrå i powerplay, 2-2 Anton Lander.
 • 44.49 Timeout Örebro.
 • 53.39 Utvisning Timrå, Jonathan Dahlén, Hooking.
 • 56.26 Utvisning Örebro, två minuter Jhonas Enroth, Tripping.

Tredje perioden slutade 1-0 till Timrå
Skottstatistik tredje perioden Örebro HK 12 – Timrå IK 8

Fjärde perioden

 • 62.39 Mål Timrå, 2-3 Joonas Lyytinen.

Fjärde perioden slutade 1-0 till Timrå
Skottstatistik fjärde perioden Örebro HK 0 – Timrå IK 1

Matchen slutade Örebro HK 2 – Timrå IK 3 i sudden death
Skottstatistik matchen Örebro HK 36 – Timrå IK 23

Anders Olofsson, Sport | Hockey, Örebro
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login