Örebro HK krävs på miljonbelopp

By on 3 december, 2021

Örebro Hockey tvingas nu betala tillbaks drygt sju miljoner kronor av det coronastöd man fått från Tillväxtverket under coronapandemin.

Tillväxtverket har nu beslutat att bolaget Örebro Elithockey AB ska betala tillbaka 7 073 603 kronor för utbetalt stöd vid korttidsarbete.

På fredagseftermiddagen skrev Aftonbladet att Tillväxtverket beslutat att klubben måste betala tillbaka hela beloppet av det stöd man mottagit. Orsaken är att klubbens ekonomiska problem inte kan anses som tillfälliga och orsakade av pandemin eftersom bolaget Örebro Elithockey AB, där spelarna och personalen är anställd och som tagit emot stödet har dragits med förluster under en lång rad år.

Enligt Aftonbladet skriver Tillväxtverket i beslutet att de ”har funnit skäl att ifrågasätta riktigheten i bolagets uppgift att det drabbats av tillfälliga ekonomiska svårigheter” eftersom Örebro Elithockey AB under de senaste fem åren gjort förluster som ”varierar mellan 2 294 000 kronor och 12 618 000 kronor”.

– Örebro Hockey har haft en bra ekonomi sedan jag började. Vi hade problem 2016/17, men sedan dess har vi byggt upp föreningen igen. Vi har revisorer som skrivit på årsredovisningar, vi har klarat elitlicensen som ställer betydligt hårdare krav än aktiebolagslagen, och vi har inte gjort något fel när vi sökt stödet: Vi har förhandlat med facket, gjort löneavdrag, allt har varit by the book. Men Tillväxtverket köper inte den modell vi har med olika bolag, säger klubbens vd Mikael Johansson till Nerikes Allehanda.

Även SHL konkurrenten Leksands IF har fått återkrav och skriver på sin hemsida att man kommer att överklaga.

På frågan om Örebro HK kommer överklaga svarar Mikael Johansson på Nerikes Allehandas fråga:

– Ja, det kan jag säga att vi kommer att göra, i någon form. Vi får se om det blir individuellt eller tillsammans med andra. Jag tror faktiskt att Riksidrottsförbundet behöver komma in i det här, jag tror att det kommer att finnas ett stort antal föreningar som kommer få problem och behöva tillbaka pengar.

Örebro HK har möjlighet att överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Örebro | Sport
Örebronyheter

Källa: Aftonbladet/Nerikes Allehanda.

You must be logged in to post a comment Login