Örebro HK leder med 2-0 i matcher mot Skellefteå

By on 3 april, 2023

Örebro HK vann den första omgången av semifinalserien på bortaplan mot Skellefteå AIK, vilket man gjorde rättvist med ett riktigt bra spel över tre perioder. Nu var det dags för omgång två i Behrn Arena med fullt tryck, där man gjorde det onödigt spännande för att avgöra i den fjärde perioden.

Örebro kom ut en aning avvaktande under de fem första minutrarna, där Skellefteå hade ett bra tryck. Bra defensiv och en återigen stabil Jhonas Enroth höll emot bra, vilket gav energi och hemmalaget började trampa igång. När man väl fick tag på puck och kontroll på spel blev det åka av, där man inte gav Skellefteå speciellt mycket tid att skapa något eget spel, i den 16 minuten kom Örebro ledning, 1-0 genom Filip Berglund. Ett mål som gav energi för hemmalaget som mer eller mindre dominerade, en dominans som i den 19 minuten gjorde att Milton Oscarson utökade till 2-0, vilket var resultatet när man gick till den första periodvilan.

Mittperioden startade i ett högt tempo där Skellefteå såg mer desperata ut för att försöka spräcka nollan, gästerna startade ett gurgel början i ett försök att väcka laget, något som gick lite sådär. Örebro stod där trygga i sig själva och styrde spelet, även om Skellefteå hade puck. När man fick anfall mot sig visade man upp en kompakt defensiv när man fick tryck på sig, därifrån kom Örebro upp i ett antal fina spelvändningar med riktigt fina lägen. En period där man försvarade sig mer än vad man låg på offensivt, det blev inga mål för gästerna efter att Örebro hade gjort det grymt svårt för dem.

Det fina spelet Örebro hade visat upp under de två första perioderna, var som bortblåst i den tredje. Det såg ut som om man helt plötsligt tog mycket för givet, kanske på grund av att man hade haft allt och dominerat i de två första. Nu började man öppna upp ytor, man slutade ta det tajta fysiska jobbet. Något som gjorde att Skellefteå i den femte minuten i slutperioden kunde reducera, efter det öppnade spelet upp sig ordentligt för att bölja fram och tillbaka. Ett spel som såg ut att passa Skellefteå bäst, då Örebro bara hakade på istället för att försöka spela sitt tidigare spel. Efter ett bra tryck från Örebros sida så fick gästerna tag på pucken, Skellefteå kom upp i en kontring nionde minuten där man kunde kvittera. Efter målet vaknade Örebro till och man kunde börja ta sig tillbaka spelmässigt, där man faktiskt skapade ett par fina chanser, men matchen gick till förlängning.

I den fjärde perioden var spelet från inledningsperioderna tillbaka, kompakt och stabilt spel gjorde att Örebro kunde avgöra redan i den tredje minuten. Målet kom från Mathias Bromé som äntligen kunde göra mål, och han kunde inte ha gjort det i ett bättre då han blev matchhjälte.

Örebro var det starkaste laget under de första 40 minutrarna där man inte bjöd in Skellefteå i matchen, ett spel som andades styrka och stabilitet. Att Skellefteå inte kunde komma upp i den nivå där man behövde vara berodde på att Örebro stängde ner dem helt och hållet, då går det inte att spela bra helt enkelt. Men sen kom den tredje perioden där det såg ut som om hemmalaget började ta saker för givet, man backade inte upp varandra, man slutade stänga ner ytor och man var inte sådär när som man hade varit förut. Där och då tappade man spelet och Skellefteå högg på en gång med att komma tillbaka, nu räckte det inte att Örebro kom tillbaka och lyfte sitt spel.

Det var starkt av Örebro att komma ut i den fjärde perioden där det var sudden death som gällde för att visa upp att man var tillbaka både mentalt som spelmässigt. Nu räckte det långt då den tidigare bespottade Mathias Bromé äntligt var synlig och avgjorde matchen, viktig vinst och absolut ett viktigt mål då Mathias har varit ganska frånvarande under de tidigare matcherna i slutspel, nu är förhoppningen att det kan bli både mer mål som assist från honom.

Nu kan man hoppas att Örebro har lärt sig en läxa där man förhoppningsvis inte blir för bekväma bara för att man ligger på en nivå högre, det gäller att hålla ihop både lagdelar och spel som man ska i 60 minuter.

Nu vänder matchserien tillbaka till Skellefteå för match tre i semifinalen, och det ser riktigt riktigt bra ut när Örebro leder med 2-0 i bäst av sju.

Onsdag 4 april 2023 åker Örebro till Skellefteå, match tre i semifinalserien står på menyn.