Örebro HK orkade inte stå emot Luleå

Av på 6 april, 2022
Foto: Karl-Johan Sandberg

Örebro HK tog emot Luleå Hockey i antagligen en av de viktigaste matcher under säsongen 2021/2022, förlust senast i Luleå och underläge 1-2. Inför ett kokande Behrn Arena med fullsatta läktare gjorde Örebro Hockey ingen glad, nu ser det becksvart ut när man ska ta sig an Luleå på bortaplan i femte omgången.

Den första perioden blev en seg lång tillställning där bägge lagen inte var påslagna, en riktig sömngångarhockey bjöds det på där tillställningen slutade 0-0. Om den första perioden blev till en lugn maklig historia så var den andra precis tvärtom där mer eller mindre allt hände, tempot höjdes, det blev grinigt, det smälldes på ordentligt och Örebro visade att man ville vinna. Resultatmässigt så var gästerna i ledning när signalen för andra pausvilan ljöd.

När det väl skulle avgöras var Örebro inte helt där, det både såg ut och kändes som att man var ett par steg efter. Luleå agerade stabilt, styrde bort Örebros spelare på ett moget sätt. Vilket gjorde att hemmalaget inte fick till någon kvittering, där Luleå vann till sist.

Örebro gjorde ingen människa glad sett till hur man hanterade den tredje drabbningen i kvartsfinalen, tränare Niklas Eriksson hade bänkat både Daniel Audette och Robin Kovac på grund av att han tyckte att de inte hade räckt till. Då kan man fråga sig vilka har gjort det, för ikväll fick inte ”gråa massan” till något av spets? Den normalt påhittige Nicholas Halloran som brukar dyka upp som gubben i lådan var osynlig, den enda som stod ut var Rodrigo Abols, som vanligt. Att bänka Daniel eller Robin spelare gjorde garanterat inte att laget vaknade till liv, det gjorde i mina ögon att även Nicholas Halloran var osynlig.

Ser man till den första perioden slogs man av tanken att det kanske var en uppvisning i serielunk á la Allsvenskan, det såg ut som att både Örebro och Luleå måste ha haft klister alternativt gyttja runt skridskorna. I den andra blixtrade bägge lagen till, skillnaden mellan Örebro och Luleå är att Luleå både vet och kan vara med i både högt som lågt tempo. I sista delen när Örebro skulle varva upp för att komma ifatt föll man ganska platt, även om Rodrigo Abols kom igenom redan i den första minuten, tyvärr utan att få in pucken i mål. Inför den avgörande matchen på fredag i Luleå har Niklas Eriksson massor att tänka på, för det saknas många många verktyg i Örebros låda till hur de ska få ihop det här. Att komma åt Luleå blir svårt, det är ett lag som vet hur man ska hantera ett mediokert lag som Örebro.

En annan del i spelet som man måste börja fundera på är powerplayet, i kvällens match hade man sex, sex gånger spel i powerplay där man i alla fall kunde göra ett mål i ett av dem. Ska man vinna bör man ta tillvara på flera överlägen och få till något bättre, det här är inte godkänt.

Niklas Erikson värvades till Örebro säsongen 2016/2017, det kanske är läge att han börjar fundera på sin roll i laget då han har varit i Örebro i fem år utan att egentligen komma riktigt långt då det ser ut som att han några som helst nycklar till att få laget att steppa upp till den nivå som behövs. Även om han har tagit laget till slutspel så måste det börja bli bättre, att bänka några av Örebros mest anfallsbenägna och offensiva spelare är inte rätt även om de inte har producerat efter önskat resultat. Sett till dagens match där egentligen bara Rodrigo Abols var den spelare som syntes mest kan undra vad den gråa massan gör för nytta målmässigt sett i större utsträckning, det är långe mellan målvakt Jhonas Enroth och fram till Rodrigo Abols.

Nu spelas den femte matchen i Luleå på fredag 8 april 2022 och då är det verkligen vinna eller försvinna för Örebro, spelar man som man gjorde idag så är säsongen slut.


Matchfakta Örebro HK vs Luleå Hockey

Första perioden

 • 01.27 Utvisning Luleå, två minuter Jonas Berglund tripping.

Första perioden slutade 0-0
Skottstatistik första perioden Örebro HK 8 vs Luleå Hockey 6

Andra perioden

 • 24.58 Utvisning Luleå, två minuter Pontus Andreasson charging.
 • 27.02 Mål Luleå, 0-1 Pontus Andreasson.
 • 27.27 Utvisning Luleå, Isac Brännström boarding.
 • 28.32 Mål Örebro, 1-1 Linus Öberg.
 • 28.59 Utvisning Luleå, två minuter Julius Honka interference.
 • 34.29 Utvisning Örebro, två minuter Elisa Ekström holding.
 • 36.07 Utvisning Örebro, två minuter Kristian Näkyvä osportsligt uppträdande.
 • 36.07 Utvisning Luleå, två minuter Linus Fröberg osportsligt uppträdande.
 • 38.23 Mål Luleå, 1-2 Pontus Andreasson.

Andra perioden slutade 2-1 till Luleå
Skottstatistik andra perioden Örebro HK 5 vs Luleå Hockey 12

Tredje perioden

 • 40.54 Utvisning Luleå, två minuter Oscar Engsund tripping.
 • 49.47 Utvisning Luleå, två minuter Julius Honka interference.
 • 58.19 Timeout
 • 58.19 Målvakt ut Örebro.

Tredje perioden slutade 0-0
Skottstatistik tredje perioden Örebro HK 9 vs Luleå Hockey 1

Matchen slutade Örebro HK 1 vs Luleå Hockey 2
Skottstatistik matchen Örebro HK 22 vs Luleå Hockey 19

Anders Olofsson, Sport | Hockey
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in