Örebro HK segrade i stekhett E18 derby

By on 6 november, 2021

Lördagsmatch i Behrn Arena och då var det Färjestad BK som gästade för match i den 18 omgången av Svenska Hockeyligan, Örebro har gått riktigt bra och vunnit sju raka matcher i sin hemmaborg. Färjestad å andra sidan hade inför kvällen match fyra raka förluster, det här E18 derbyt blev till ett elektrifierat rent ut sagt fantastiskt med en grymt tung inramning från både Örebro som tillresta Karlstadbor.

Vilken första period det blev, påslaget var bara förnamnet från båda lagen. Inför den här matchen hade Örebro fått kritik att inte starta tidigare matcher som man ska, i kvällens match började hemmalaget riktigt bra där man attackerade och låg tätt inpå motståndarna. I tredje minuten tog gästerna ledningen, där och då var det som om något tände Färjestad som fram till sista minuten mer eller mindre bara accelererade. Tempo och spelkvalité bara ökade och Örebro var inte med, det är inte lätt att få till något eget spel när man hela tiden inte får tiden att skapa något med en motståndare i ryggen. I sista minuten fick Örebro in ett reduceringsmål i ett grymt viktigt läge, målet kom mitt i en Färjestadskontring.

Örebro kom ut i den andra perioden heltaggade och tog tag i spelet ordentligt, redan efter 29 spelade sekunder kom kvitteringen och det var utjämnat. Mittperioden blev till en tuff tajt tillställning där det var ett schysst spel utan en massa utvisningar där bägge lagen bjöd upp till en bra kamp, och kamp var det ända in i sargen.

Tredje perioden blev en avbild av den andra perioden med ett tungt spel från bägge lagen, där det inte bjöds på något med den skillnaden att Örebros Nick Ebert kunde på något mirakulöst sätt få in ett ledningsmål i den nionde minuten där Färjestads Dominik Furch fick kapitulera. Ett viktigt mål som blev till vinst när slutsignalen ljöd.

…………….

Man kan säga att allt som hände i första perioden brukar hända under hela 60 minuter, fullsatt i Behrn Arena med ett sjukt tryck från läktarhåll gjorde att inramningen andades derby ända in i betongen. Nu har Örebro och även Färjestad någon riktig derbybatalj att tänka på i namnets egentliga mening, men rivaliteten som har byggts upp under årens gång tillsammans i Svenska Hockeyligan räcker långt för att det ska hetta till. Något avspeglades i den första perioden där spelarna mer eller mindre gjorde allt som stod i deras makt för att vinna is, högt tempo, fysiskt. Framförallt så gick det fort och utvisningarna haglade då det delades ut hela nio stycken, något som drabbade gästerna mest men det var även de som ledde efter första delen.

Mittperioden blev en renare tillställning med ett grymt tungt spel där det såg ut som om bägge lagen tänkte på att spela mer vårdat utan att tumma på det tuffa fysiska spelet, ett spel som sett över 20 minuter böljade fram och tillbaka. Positivt för Örebro var att man kunde ta tag i pucken för att få till mer långa anfall, ett spel som gjorde att gästerna trycktes på ordentligt. Att Örebro inte var i ledningen med både ett eller två mål kan tillägnas Färjestads målvakt. Tidigare Örebros målvakt Dominik Furch stod för ett briljant spel där han gjorde några spektakulära räddningar, efter signalen var det kvitterat.

Tredje perioden gick inte av för hackor när det intensifierade spelet bara fortsatte, två lag som förstod allvaret att hålla ihop spelet utan att spela slarvigt. Spelet i den första perioden var som bortblåst, oavgjort efter två perioder och då var inte någon som ville göra bort sig. Fortsatt tajt, tungt spel där bägge lagen fick tillfällen att få till ett eget organiserat spel men få chanser. Nick Eberts mål kom i mitten av perioden och om stämningen i arenan var inställd på högsta nivå (trodde man) så fanns det ett par steg till, en ljudkuliss som garanterat måste ha gått till historien. Vilken stämning som gav gåshud deluxe, nu kunde hemmalaget hålla ihop det hela med en fantastisk defensiv där man på riktigt bildade ”köttmur” som inte Färjestad fick hål på. Positivt är också att man tog en fullpoängare, tre sköna poäng in på kontot.

Man brukar säga att de stora lagen börjar komma igång i november, december för att bygga sitt spel inför slutspel på vårkanten. Att Örebro har börjat knackigt har sina förklaringar, bara att Stefan Warg som var lagkapten byter lag hör inte till vanligheterna. Efter det bytet har faktiskt Örebro gjort en helomvändning och börjat visa upp ett SHL-spel på riktigt hög nivå och nu väntar ett tolv dagar långt landslagsuppehåll, lite synd kan jag tycka nu när ÖHK är inne i ett bra stim men man har självklart chansen att ta till vara på allt som har varit bra och jobba vidare på det inför omstart Torsdag 18 November 2021.

Vinsten i kvällens match tog Örebro upp på en sjätte plats med 29 poäng, Torsdag 18 November 2021 åker man till Oskarshamn för att möta IK Oskarshamn.

Första perioden första minuten utvisning Färjestad, två minuter Linus Johansson Roughing samt utvisning Örebro, två minuter Robin Kovacs Roughing, Spel fyra mot fyra, ingen utdelning. Andra minuten utvisning Örebro, två minuter Emil Larsson Tripping. Spel fyra mot tre i 54 sekunder för Färjestad, tredje minuten mål Färjestad, 1-0 Gustav Rydahl. Spel fyra mot fyra i 34 sekunder, ingen utdelning. Femte minuten utvisning Färjestad, två minuter Pontus Widerström Interference. Powerplay Örebro, ingen utdelning. Elfte minuten utvisning Färjestad, två minuter Linus Johansson Interference. Powerplay Örebro, ingen utdelning. 13 minuten utvisning Färjestad, två minuter Mikael Wikstrand. Spel 5 mot 3 i nio sekunder, ingen utdelning. Spel 5 mot 4 Örebro 1.51 minuter, ingen utdelning.14 minuten straff Färjestad, mål 2-0 Daniel Viksten. Fortsatt powerplay Örebro, ingen utdelning. 20 minuten mål Örebro, reducering 1-2 Rodrigo Abols. 20 minuten utvisning Örebro, två minuter Miikka Salomäki Roughing. Dubbelutvisning Färjestad, två minuter Gustav Rydahl Roughing, två minuter Adam Ginning Slashing. Powerplay Örebro, ingen utdelning.

Första perioden slutade 2-1 till Färjestad
Skottstatistik första perioden Örebro HK 12 – Färjestad BK 12

Andra perioden började Örebro i powerplay i 1.56 minuter, första minuten mål Örebro, kvittering 2-2 Rodrigo Abols. 15 minuten utvisning Färjestad, två minuter Adam Ginning Tripping. Powerplay Örebro, ingen utdelning. 20 minuten utvisning Örebro, två minuter för många spelare på isen. Powerplay Färjestad i 46 sekunder, ingen utdelning.

Andra perioden slutade 1-0 till Örebro
Skottstatistik andra perioden Örebro HK 11 – Färjestad BK 8

Tredje perioden inleddes av Färjestad i powerplay i 1.14 sekunder, ingen utdelning. Nionde minuten mål Örebro, 3-2 Nick Ebert. Tolfte minuten utvisning Örebro, två minuter Miikka Salomäki Crosschecking. Powerplay Färjestad, ingen utdelning. 18 minuten utvisning Örebro, två minuter Rodrigo Abols Slashing. Powerplay Färjestad, ingen utdelning. Färjestad tar timeout i samband med utvisningen. 18 minuten målvakt ut Färjestad.

Tredje perioden slutade 1-0 till Örebro