Örebro Kings jagade förgäves mot AIK IBF

By on 14 december, 2017

Örebro Kings tog emot AIK i en riktigt viktig match, Svenska Superligans 18 omgång i Idrottshuset. AIK med enbart två poäng före Örebro är med och kämpar mot en direktnedflyttning som de två sista platserna innebär, nytt för den här säsongen.

Första periodens spel var en aning slarvigt och lagen fick inte till ett riktigt eget spel, Örebro öppnade målskyttet av Marcus Ekengren i den åttonde minuten fram till 1-0. Örebro åkte på två efterföljande utvisningar, där den sista när Hannes Karlsson åkte ut för hårt spel straffade sig och AIK kunde kvittera till 1-1. I slutet av perioden hade gästerna fått till ett mer strukturerat spel och kunde, oturligtvis för Kings göra 2-1 och AIK var i ledningen.
Perioden slutade 1-2, 2-1 i matchen till AIK

Andra perioden började med ett svängigt spel, fram och tillbaka. Det var AIK som utnyttjade det bäst och kunde gå fram till en 3-1 ledning i den andra minuten, efter gick luften ur Kings som mest såg ut att jaga. Fjorton minuter in i perioden hade Kings tagit mer bollkommando och skapade därefter fler målchanser, i den 15 minuten åkte AIK på en utvisning för slag och Örebro hade power play. Örebro utnyttjade inte sitt power play, istället var det AIK som kunde utöka sin ledning till 4-1 i den 17 minuten, ett mål som gjordes precis i samma sekund som Kings blev fulltaliga. AIK kämpade på och gick fram till 5-1 i den 19 minuten efter ett jättemisstag av Joel Kanebjörk vid blå linjen, nu var det riktig uppförsbacke för Örebro. I den tjugonde minuten var det ridå för Örebro när AIK mer eller mindre slängde in bollen i hemmaboxen och den gick i mål utan att någon i hemmalaget ens försökte ta den, 6-1 till AIK.
Perioden slutade 0-4, 6-1 i machen till AIK

Tredje perioden var inne i den fjärde minuten när Örebro Kings efter att ha ägt inledningen kunde slå in 2-6 gjort av Marcus Ekengren i den fjärde minuten, AIKs mål lät inte vänta på sig och gick fram till 7-2 20 sekunder efter Örebro mål. Raset fortsatte för hemmalaget fortsatt och AIK gjorde ytterligare ett mål i den sjunde minuten, 8-2 till gästerna. Det svänger snabbt  i innebandy och det var Örebro som kom tillbaka och reducerade till 3-8 i den åttonde minuten genom Simon Jirebeck. Tolv minuter in i perioden var det hemmalaget som dominerade igen och AIK fick ägna sig åt kontringar. Örebro visade upp ett riktigt bra spel där de lät bollen göra jobbet och den gick snabbt mellan spelarna, något som ledde fram till att Marcus Ekengren kunde göra 4-8 i den 16 minuten. Kings gick all in och kunde i den 18 minuten gå fram till 5-8 gjort av Emil Lundmark. Med ett par minuter kvar av perioden tog Örebro ut målvakten för att till ytterligare ett mål, en chansning som inte fungerade då AIK kunde göra 9-5 i den 18 minuten. I den periodens sista minut kunde Simon Jirebeck putsa till siffrorna då han reducerade till 6-9, som även blev slutsiffrorna.
Perioden slutade 5-3, matchen slutade 9-6 till AIK.

Sammanfattat gjorde Örebro Kings en riktigt dålig match sett över 60 minuter, ingen tydlig spelidé, segt, långsamt och konstiga misstag från spelare som normalt sett levererar på sina positioner. Annars skulle man kunna säga att AIKs spelstil passade Örebro bra och det såg ut från start som om att Kings skulle kunna vara med ända fram till slutsignal. Nu räckte inte spelet till och AIK kunde ta ett tidigt grepp om matchen och det såg ut på slutet som om att de var nöjda med resultatet. Örebro kunde i slutet av matchen komma ifatt och hade tre mål upp med ca tre minuter kvar med ett grymt tryck på AIK och stort bollinnehav, då väljer Örebro att ta ut målvakten. Vem väljer att göra det i ett läge där laget mer eller mindre äger spelet och ser ut att komma ifatt, ett lag som dessutom inte är bollsäkra och tappar den lätt? En taktik som idag inte räckte hela vägen, Sirius som är laget ovanför mötte Team Thorengruppen som ligger sist vann den matchen med 5-2 och nu skiljer det fem poäng mellan dem och Örebro. Nu består SSL av 35 omgångar och Kings har 17 omgångar på sig att fixa de poäng som behövs för att hålla sig kvar på högsta nivå.